x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Scandal diplomatic: India cere Canadei să retragă 41 de diplomați până la 10 octombrie

Scandal diplomatic: India cere Canadei să retragă 41 de diplomați până la 10 octombrie

de Redacția Jurnalul    |    03 Oct 2023   •   23:45
Scandal diplomatic: India cere Canadei să retragă 41 de diplomați până la 10 octombrie
Sursa foto: Hepta

India a transmis Canadei că trebuie să repatrieze 41 de diplomați până la 10 octombrie, în contextul în care disputa diplomatică dintre cele două națiuni se adâncește, potrivit unor surse citate marți de Financial Times și Reuters.

Legăturile bilaterale au devenit foarte tensionate din cauza suspiciunii canadiene că agenți guvernamentali indieni au avut un rol în uciderea în iunie în Canada a unui lider religios. Acesta provine din India, dar avea cetățenie canadiană și locuia în Canada.

Autoritățile din India au amenințat cu revocarea imunității diplomatice a diplomaților cărora li s-a spus să plece și nu au făcut-o. Canada are 62 de diplomați în India.

Premierul canadian Justin Trudeau a refuzat să confirme informația privind expulzările, dar a declarat că Ottawa nu dorește să escaladeze disputa. Ministerele de externe din India și din Canada nu au comentat informația.

Tensiunile dintre cele două țări s-au amplificat după ce Canada a declarat că investighează „acuzații credibile" care leagă India de uciderea unui lider separatist. India a respins vehement acuzația, numind-o „absurdă". Analiștii spun că relațiile dintre cele două țări, care au fost tensionate timp de luni de zile, sunt acum la cel mai scăzut nivel din toată istoria.

Indianul Hardeep Singh Nijjar, în vârstă de 45 de ani, a fost împușcat mortal în fața unui templu sikh pe 18 iunie în Surrey, o suburbie a orașului Vancouver cu o populație sikh numeroasă. Nijjar a susținut o patrie sikh sub forma unui stat independent în India și a fost desemnat de indieni drept „terorist" în iulie 2020.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: canada india scandal diplomatic