x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Scandal diplomatic: India cere Germaniei să returneze un copil de doi ani, aflat în plasament familial

Scandal diplomatic: India cere Germaniei să returneze un copil de doi ani, aflat în plasament familial

de Redacția Jurnalul    |    03 Iun 2023   •   13:30
Scandal diplomatic: India cere Germaniei să returneze un copil de doi ani, aflat în plasament familial

India a cerut Germaniei să trimită înapoi o fată de origine indiană, în vârstă de doi ani, care se află în sistemul de plasament familial de peste 20 de luni. Indienii susțin că Germania a încălcat „drepturile sociale, culturale și lingvistice ale copilului", potrivit Reuters.

Ariha Shah a fost luată de la părinții ei indieni de către autoritățile din Berlin în septembrie 2021, când avea șapte luni. Tatăl ei lucra în Germania la momentul respectiv, dar ulteriori părinții s-au întors în India.

Părinții lui Shah au declarat că fata a suferit un accident. Acesta ar fi fost provocat de bunica sa care era în vizită în Germania. Autoritățile au plasat copilul în custodia Biroului german pentru protecția tineretului atunci când acesta a ajuns la spital.

De atunci, custodia a devenit o problemă diplomatică, New Delhi abordând această problemă cu ministrul de externe al Germaniei în timpul unei vizite în India în decembrie.

„Îndemnăm autoritățile germane să facă tot ceea ce este necesar pentru a o trimite pe Ariha în India cât mai curând posibil, ceea ce este, de asemenea, dreptul ei inalienabil în calitate de cetățean indian. Plasarea continuă a Arihei în plasament familial în Germania și încălcarea drepturilor sale sociale, culturale și lingvistice reprezintă o preocupare profundă pentru guvernul Indiei și pentru părinți", a declarat vineri purtătorul de cuvânt al Ministerului indian de Externe, Arindam Bagchi.

Reprezentantul Indiei a mai spus a declarat că interesul superior al copilului poate fi pe deplin realizat atunci când se află în țara sa de origine, unde drepturile sale socio-culturale pot fi protejate. El a precizat că India are un sistem solid de protecție a copilului și că există potențiali părinți adoptivi în India care sunt dispuși să crească copilul în mediul său socio-cultural, dacă este necesar.

În replică, Ministerul de Externe al Germaniei a declarat că este în contact cu autoritățile indiene, că nu poate comenta procedurile în curs ale autorităților din domeniul protecției copiilor și că nu are nicio influență asupra deciziilor acestora.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: scandal diplomatic india germania