x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Scandal legat de presupusa demisie a ambasadoarei Siriei în Franţa. Postul France 24 denunţă o "provocare".

Scandal legat de presupusa demisie a ambasadoarei Siriei în Franţa. Postul France 24 denunţă o "provocare".

de Marina Constantinoiu    |    08 Iun 2011   •   11:56
Scandal legat de presupusa demisie a ambasadoarei Siriei în Franţa. Postul France 24 denunţă o "provocare".

Scandal si confuzie in legatura cu o presupusa demisie a ambasadoarei Siriei in Franta, Lamia Shakkour. De marti seara, postul de stiri francez France 24 nu mai inceteaza in a difuza informatii despre acest caz ciudat, neexcluzand posibilitatea de a se afla in centrul unei operatiuni de manipulare sau dezinformare.

Pe scurt: ambasadoarea Siriei in Franta dezminte faptul ca ar fi demisionat, acuzand postul France 24 de "dezinformare', dupa ce o femeie, care s-a prezentat drept Lamia Shakkour, a intervenit telefonic marti seara la acest post de televiziune pentru a anunta demisia din postul diplomatic si sustinerea protestatarilor sirieni care contesta puterea de la Damasc.

"Acuz France 24 de uzurpare a identitatii. France 24 transmite minciuni in numele meu', a declarat Shakkour pentru postul de televiziune francez BFM TV. Interviul l-a acordat din sediul ambasadei de la Paris, in imagini, doamna Shakkour aparand langa un drapel sirian si un portret al presedintelui Bashar al-Assad. "Voi depune plangere contra France 24 pentru actele sale de dezinformare, care se inscriu intr-o campanie de falsificare a informatiei si de dezinformare, care a inceput in cursul lunii martie 2011 contra Siriei', a adaugat aceasta.

Marti seara, France 24 a difuzat o declaratie a unei femei, prezentate drept Lamia Shakkour, care anunta demisia din postul de ambasador, pentru a nu mai sprijini "ciclul de violente din Siria'. "Recunosc legitimitatea cererilor poporului, de a beneficia de democratie si de libertate. Demisia mea intra in vigoare imediat', a afirmat aceasta femeie, care vorbea in limba franceza, dar avea un pronuntat accent arab, ceea ce nu este cazul la ambasadoarea Lamia Shakkour. "Il invit pe presedintele Bashar al-Assad sa-i convoace pe liderii opozitiei pentru a forma un nou Guvern', a mai spus aceasta.

La putin timp dupa aceea, intr-o declaratie telefonica la postul de televiziune public sirian, o voce de femeie, atribuita Lamiei Shakkour a dezmintit informatiile care faceau referire la demisia sa. Shakkour a dezmintit demisia si la postul de televiziune Al-Arabiya, din Dubai, potrivit site-ului Internet al acestui post arab.

Intr-un comunicat publicat in cursul noptii de marti spre miercuri, France 24 explica faptul ca a intrat in legatura cu Lamia Shakkour prin intermediul atasatului de presa de la ambasada siriana din Paris. "Nu excludem nici manipularea, nici provocarea. Daca este cazul de asa ceva, vom actiona in justitie toate persoane,e oficinele sau serviciile oficiale care sunt la originea acestui lucru', a subliniat postul de televiziune.

Miercuri, directorul adjunct al postului France 24, Philippe di Nacera, a revenit asupra subiectului, afirmand ca "toate procedurile clasice, profesionale, de invitare a persoanelor care urma sa intervina in direct au fost respectate'. "Jurnalistul nostru a telefonat la Ambasada Siriei din Franta si am verificat, acela este numarul de telefon al Ambasadei Siriei si a intrat in contact cu serviciul de presa', a explicat acesta, in cadrul unei interventii la toate sectiunile postului (franceza, engleza si araba). "A urmat un schimb de mailuri si de telefoane pe parcursul intregii dupa-amieze cu purtatorul de cuvant al ambasadei, care are si titlul de ministru consilier, pentru a pune la punct detaliile interventiei ambasadoarei', a subliniat di Nacera. "Prin urmare, nu aveam absolut nici un motiv sa punem sub semnul intrebarii autenticitatea declaratiilor sale', a mai spus acesta.
France Presse mentioneaza ca nici un ambasador sirian nu a demisionat de la inceputul miscarii de contestare a regimului politic al presedintelui Bashar al-Assad, cum s-a intamplat in cazul altor state care s-au confruntat cu astfel de miscari de protest.

Cel putin 1.100 de civili, printre care zeci de copii, au fost ucisi de la inceputul miscarii contestatare, potrivit organizatiilor neguvernamentale siriene. Regimul Assad a anuntat deja ridicarea starii de urgenta, crearea unei comisii privind multipartitismul si o amnistie generala, dar a continuat, in paralel sa reprimeze violent manifestantii.

×