x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Scandal privind maşina de la Ambasada României: Sute de singaporezi cer despăgubiri Bucureştiului

Scandal privind maşina de la Ambasada României: Sute de singaporezi cer despăgubiri Bucureştiului

de Mihaela Matachita    |    03 Ian 2010   •   00:00

O petiţie online semnată de aproape 700 de persoane cere autorităţilor de la Bucureşti să coopereze cu anchetatorii şi să despăgubească victimele accidentului în care a fost implicată o maşină a Ambasadei României în Singapore, a relatat Straits Times duminică.

Petiţia online cere Guvernului României şi Ambasadei să despăgubească familiile victimelor, să coopereze cu autorităţile din Singapore în anchetă şi, în cazul în care diplomatul român suspectat că ar fi condus maşina se va dovedi vinovat, să îi suspende imunitatea şi să îl predea poliţiei.

Însărcinatul cu afaceri al României în Singapore, Silviu Ionescu, a raportat furtul maşinii reprezentanţei, un Audi A6, la 15 decembrie, aminteşte Mediafax. La scurt timp, autoturismul a fost găsit de poliţie într-un cartier industrial, după ce fusese implicat într-un accident soldat cu rănirea a trei persoane, dintre care una a murit ulterior la spital. Însă vineri, un şofer de taxi a declarat că l-ar fi transportat pe diplomatul român din zona unde a fost găsită maşina, în jurul orei 3:30, ducându-l la mai multe adrese şi, în final, la reşedinţa acestuia. Martorul, prezentat drept Neo, a mai spus că a devenit suspicios când pasagerul l-a întrebat cum poate lua legătura cu poliţia şi ulterior chiar a telefonat din taxi pentru a raporta furtul maşinii. Taximetristul, care a păstrat chitanţa pentru această cursă, a fost chemat deja de poliţie pentru a oferi detalii.

Silviu Ionescu declarase poliţiei că a constatat dispariţia maşinii în jurul orei 3:00, iar înainte de ora 4:00 a anunţat poliţia. El a afirmat că parcase maşina la ora 1:30, după o întâlnire de afaceri. La câteva ore după raportarea dispariţiei, maşina a fost găsită în faţa unei fabrici dintr-un cartier industrial.

Potrivit cotidianului singaporez, diplomatul român nu a putut fi contactat nici pe telefonul său mobil local, nici la una dintre reşedinţele din România, consilierul economic al Ambasadei române, Alexandru Nicolae Coşeru, declarând că Silviu Ionescu s-a întors în ţara sa, din motive de boală.

MAE de la Bucureşti a comunicat că desfăşoară "propria sa verificare internă asupra evenimentelor care s-au produs la Singapore, în paralel cu ancheta desfăşurată de autorităţile din Singapore".


CARDURI CLONATE
Comunitatea românească din Singapore se teme că acest incident, precum şi cazul unor români reţinuţi pentru folosirea de carduri clonate, o vor pune într-o lumină nefavorabilă. Opt români sunt judecaţi pentru retrageri ilegale de bani din bancomate, folosind carduri clonate, şase dintre ei recunoscându-şi deja vinovăţia, potrivit Channel New Asia. Cei opt ar fi fost recrutaţi de o grupare infracţională internaţională, din Marea Britanie, România şi Singapore. Ei au venit de la Londra pe 1 şi 2 iulie 2009. Marius Neagoe, Asandi Dirpes Alin, Valeriu Georgian Dumitru, Daniel Rus, Durdea Gheorghe Dumitru şi Mihalea Bogdan Alexandru, care au pledat deja vinovat miercuri, vor apărea, din nou, în faţa instanţei, pe 12 ianuarie. Cuplul Hermina Erdei şi Krisztian Ardelean au fost prezentaţi instanţei joi, după ce au fost recrutaţi de membrii grupării din Singapore. Cei opt riscă amenzi de aproape 25.000 de euro fiecare şi pedepse de până la 10 ani de închisoare.

×
Subiecte în articol: externe