x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Scandalul cărnii de cal: Opt persoane, ARESTATE în Franţa

Scandalul cărnii de cal: Opt persoane, ARESTATE în Franţa

10 Sep 2013   •   14:35
Scandalul cărnii de cal: Opt persoane, ARESTATE în Franţa

Opt persoane, foşti angajaţi ai companiei Spanghero, au fost arestaţi marţi dimineaţă în Franţa în ancheta privind scandalul cărnii de cal vândută drept carne de vită, potrivit unei surse apropiate investigaţiei, transmite France Presse, citată de Agerpres. Cele opt persoane reţinute urmează să fie plasate sub arest în cadrul anchetei judiciare deschise în martie la Paris pentru 'înşelăciune şi înşelăciune în formă agravantă, fals şi uz de fals', a precizat sursa citată.

Spanghero, redenumită ulterior La Lauragaise, a fost desemnată de guvernul francez drept principalul vinovat al acestui scandal european.

Compania ar fi revândut în cunoştinţă de cauză carnea de cal drept carne de vită unor firme care produceau diverse feluri de mâncare, cum ar fi lasagna, pentru marile reţele de magazine.

Numeroase feluri de mâncare semi-preparată au fost retrase din această cauză din 15 ţări europene şi din Hong Kong.

Cu o pondere economică importantă în sud-vestul Franţei şi cu 360 de angajaţi înainte de scandal, Spanghero a sperat să se restabilească după ce a primit din nou autorizaţie sanitară. Însă dezvăluirea ulterioară, la 19 martie, privind descoperirea în companie a unor cantităţi de carne de oaie din Marea Britanie, care era interzisă, în acelaşi timp cu carnea de cal, a îngenunchiat grupul.

După scandal, Spanghero şi-a pierdut clienţii unul câte unul, după care, la sfârşitul lunii iunie, s-a închis. Intrat în insolvenţă, grupul şi-a reluat activitatea sub denumirea de La Lauragaise.

×
Subiecte în articol: carne de cal scandal franta