x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Scandalul Russiagate: Procurorul special Robert Mueller, atacat în justiţie

Scandalul Russiagate: Procurorul special Robert Mueller, atacat în justiţie

04 Ian 2018   •   10:37
Scandalul Russiagate: Procurorul special Robert Mueller, atacat în justiţie

Fostul şef de campanie al lui Donald Trump, Paul Manafort, a depus o plângere împotriva procurorului special Robert Mueller şi a Ministerului Justiţiei pentru depăşirea mandatului lor în ancheta privind presupusa complicitate între Rusia şi echipa candidatului republican, fapt care ar fi influenţat scrutinul din 2016.

 

Manafort, inculpat la sfârşitul lunii octombrie în special pentru spălare de bani în cadrul activităţii sale de lobby, consideră că ministerul şi ministrul adjunct Rod Rosenstein i-au acordat prea multă independenţă lui Robert Mueller pentru această anchetă. Dar Manafort se afla în vizorul ex-directorului FBI încă înainte de campania electorală din SUA, pentru activităţile sale de consiliere a fostului preşedinte ucrainean prorus Viktor Ianukovici.

'Ancheta cu privire la Manafort este complet separată de prerogativele originale ale procurorului special asupra "oricărei legături şi/sau coordonări între guvernul rus şi indivizi asociaţi campaniei preşedintelui Donald Trump"', se menţionează în plângere.

Activităţile lui Manafort cu Ianukovici care datează de dinainte de 2014 'nu au avut nicio legătură cu alegerile prezidenţiale din 2016 sau cu Donald Trump', potrivit sesizării. Clanul Trump şi preşedintele neagă în continuare orice acuzaţie de complicitate cu Moscova.

Dar procurorul special Robert Mueller poate de asemenea să investigheze 'orice subiect care rezultă direct sau indirect' dintr-o posibilă complicitate, ceea ce îi conferă de facto deplină libertate de acţiune. Potrivit lui Manafort, această libertate nu este permisă de regulamentul Ministerului Justiţiei.

Lobbyist experimentat şi obişnuit al cercurilor politice din Washington, Paul Manafort a condus pentru scurt timp - între iunie şi august 2015 - campania lui Donald Trump, înainte de a fi concediat pentru "potenţiale conflicte" de interes cu ţări străine, potrivit preşedintelui american.

Împreună cu fostul său asociat Richard Gates, el face obiectul a 12 capete de acuzare, între care complot împotriva SUA, spălare de bani, fals în declaraţii şi nedeclararea conturilor deţinute în străinătate. Cei doi au pledat 'nevinovat', dar au fost puşi sub acuzare la 30 octombrie şi sunt de atunci consemnaţi la domiciliu.

Dacă plângerea va fi admisă, aceasta ar putea să limiteze posibilitatea procurorului Mueller şi a echipei sale să ancheteze finanţele lui Donald Trump, inclusiv contractele cu investitorii imobiliari din Rusia. În iulie, preşedintele american apreciase că situaţia sa financiară este o 'linie roşie' pentru Mueller. Dacă va fi însă respinsă, ea se va adăuga recentei campanii a republicanilor de discreditare a anchetatorilor, potrivit observatorilor. AGERPRES.

×
Subiecte în articol: russiagate procuror special paul manafort