x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Scenariu sumbru - Falimentul Moldovei

Scenariu sumbru - Falimentul Moldovei

de Vitalie Calugareanu    |    26 Sep 2007   •   00:00
Scenariu sumbru - Falimentul Moldovei

Bătrănă, bolnavă şi aproape pustie - aşa reiese că va arăta, potrivit unui recent raport al Băncii Mondiale, Republica Moldova la jumătatea acestui secol.Â


Bătrănă, bolnavă şi aproape pustie - aşa reiese că va arăta, potrivit unui recent raport al Băncii Mondiale, Republica Moldova la jumătatea acestui secol.

In timp ce autorităţile comuniste susţin că numărul basarabenilor care pleacă la muncă in străinătate scade, experţii străini invocă argumente contrare. Potrivit lor, remitenţele masive de valută de la cei care muncesc in străinătate au atrofiat tendinţa Guvernului de la Chişinău de a implementa reforme in măsură să reducă dependenţa ţării de factorii externi provizorii. Căt priveşte pasivitatea guvernanţilor faţă de fenomenul migraţiei, observatorii independenţi susţin că "această anormalitate o poţi inţelege doar dacă locuieşti in Moldova şi nu te laşi influenţat de schemele de manipulare prin dezinformare ale guvernanţilor".

NU VOR ACASĂ. Experţii Băncii Mondiale sunt alarmaţi de faptul că 92% din banii transferaţi acasă de către moldoveni sunt cheltuiţi pentru consum curent şi doar 8% sunt investiţi in afaceri. Mai mult, peste 70% din remitenţele de valută au ajuns in 2007, in Moldova, prin intermediul băncilor. Este vorba de aproape 700 milioane de dolari. In Republica Moldova funcţionează in prezent, la capacitate maximă, peste 20 de sisteme de transfer rapid al banilor. Statisticile şi sondajele de opinie arată că foarte puţini moldoveni plecaţi la muncă in străinătate sunt dispuşi să revină acasă şi să-şi deschidă propria afacere. Majoritatea se stabilesc in ţara care i-a adăpostit. Experţii susţin că, din această cauză, peste căţiva ani, remitenţele spre Moldova se vor subţia considerabil. Bancherii prosperi de astăzi vor părăsi urgent Moldova pentru a-şi pune căştigurile la adăpost. In aceste condiţii Moldova va falimenta. Nota de plată o vor achita săracii care nu au acum bani să fugă din ţară, bătrănii care nu prezintă interes pentru angajatorii europeni şi cei rămaşi să apere nişte iluzorii valori naţionale. Altfel spus, potrivit unor studii, va apărea situaţia cănd un angajat "va duce in spate" zece pensionari şi copii. Din salariul său mizer moldovenesc le va plăti acestora pensii, alocaţii, sănătatea şi educaţia. Primul semnal de alarmă in acest sens: cel mai bogat bancher din Moldova, Oleg Voronin (fiul preşedintelui), a inceput să se debaraseze de proprietăţile mici. Ieri, preşedintele Romăniei, Traian Băsescu, a cerut simplificarea la maximum a procedurilor de acordare a cetăţeniei romăne pentru moldoveni, ţinănd cont de responsabilitatea morală şi politică faţă de Republica Moldova.

Logică

Realitatea vine in contradicţie cu optimismul premierului moldovean Vasile Tarlev care susţine că "moldovenii nu doar că au incetat să mai fugă din ţară, ci chiar revin masiv datorită unui plan guvernamental de intoarcere a moldovenilor acasă". Acest plan, potrivit premierului, prevede crearea a peste 15.000 de locuri de muncă. Vasile Tarlev uită insă că este vorba exact despre locurile de muncă rămase vacante după ce moldovenii le-au abandonat din cauza salariilor proaste şi au plecat in străinătate. In plus, valoarea remitenţelor de valută in 2007 nu a scăzut, aşa cum ar fi trebuit să se intămple urmănd logica premierului moldovean, ci a crescut şi a atins, numai in primele şapte luni ale acestui an, un miliard de dolari faţă de 855 de milioane pe tot parcursul anului 2006.

×
Subiecte în articol: externe moldova