x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Scientologia riscă dizolvarea

Scientologia riscă dizolvarea

de Mihaela Matachita    |    26 Mai 2009   •   00:00

Un proces excepţional, care va rămâne în analele Justiţiei, a început ieri după-amiază în Franţa: Tribunalul corecţional din Paris judecă şapte adepţi ai Bisericii Scientologice şi două persoane juridice pentru escrocherie în bandă organizată şi "exercitarea ilegală a farmaciei". Miza este mare, deoarece, pentru prima oară, organizaţia riscă dizolvarea principalei sale structuri din Hexagon.



Alături de cei şapte învinovăţiţi, printre care Alain Rosenberg (60 ani), sunt puse în cauză în calitate de persoane juridice asociaţia spirituală Biserica Scientologică-Celebrity Centre (ASES-CC), principala structură din Franţa, cu sediul la Paris, şi Societatea anonimă SEL, librăria organizaţiei. În cursul celor 11 zile de audieri prevăzute, Scientologia îşi joacă soarta, deoarece, în cazul în care tribunalul va pronunţa hotărârea de dizolvare, aceasta va însemna "începutul declinului imperiului lui Ron Hubbard în Franţa", scria luni cotidianul Le Figaro. Cele şapte persoane fizice riscă până la zece ani închisoare şi un milion de euro amendă, în timp ce persoanele juridice o amendă de cinci ori mai mare, plus interzicerea activităţii. În cursul procesului, dezbaterile se vor concentra pe scopul vizat de către această organizaţie considerată în Franţa drept sectă din 1995, dar acceptată ca religie în Statele Unite. Are vocaţia de a promova o metodă de trezire spirituală, aşa cum susţine ea, sau este o vastă întreprindere destinată să escrocheze victimele pentru a le deposeda de avere, aşa cum este convins Olivier Morice, avocatul reclamanţilor? Morice aminteşte că la procesul din 1997, de la Lyon, s-au dat condamnări pentru escrocherie şi că metodele organizaţiei supuse aztăzi atenţiei magistraţilor sunt aceleaşi de acum 12 ani. Reclamanţii au rămas trei - doi foşti adepţi, plus Ordinul farmaciştilor din Franţa ­, după ce alţii doi au renunţat la plângere. Este a doua oară când Biserica Scientologică este judecată ca persoană juridfică. În 2003, Curtea de Apel din Paris a achitat organizaţia de acuzaţia de escrocheie, condamnând-o doar pentru o afacere de fişiere informatice.

ACUZAŢII DE MANIPULARE
Scientologia recrutează persoane fragilizate. De exemplu, la sfârşitul anului 1998, doamna M, care a fost abordată de scientologi pentru un test de personalitate gratuit după ce suferise o ruptură sentimentală, a ajuns să cheltuiască peste 21.000 de euro pentru cursuri de "comunicare şi refacere a vieţii", cumpărarea de cărţi, medicamente şi a unui "electrometru" de 5.000 de euro, aparat pentru măsurarea "încărcării mentale" a pacienţilor, după cum relata cotidianul Liberation. Scenariul s-a repetat cu mai multe persoane. Odată recrutate, persoanele erau apoi ţinute în dependenţă prin noi teste şi cure de vitamine, administrate în supradoză şi asociate cu interminabile şedinţe de saună pentru a prelungi victimelor o stare de "oboseală extremă" şi de "supunere", după cum se arată în actul acuzării citat de Le Monde. Astfel, în doar câteva săptămâni, victimele îşi goleau de bună voie conturile în favoarea Scientologiei. Majoritatea reclamanţilor afirmă că au fost supuşi presiunilor şi propunerilor financiare. Scientologia, care vizează respectabilitatea, este gata să facă orice pentru a evita oprobiul unui proces şi, astfel, fie apelează la tactici de amânare şi procedurale, fie fac propuneri financiare reclamanţilor pentru ca aceştia să îşi retragă plângerea.

În Franţa, unde numără mii de adepţi, organizaţia a denunţat în septembrie trecut că este "hărţuită" de autorităţi. Potrivit AFP, Scientologia domneşte asupra unei "nebuloase" de asociaţii de apărare a drepturilor omului, de reinserţie a toxicomanilor, de luptă contra excluziunii sau de cursuri de susţinere şcolară. În 1995, când i-a fost refuzat statutul de biserică, prima asociaţie franceză a Scientologiei a fost dizolvată pentru că nu şi-a plătit impozitele la Fisc. Fondată în 1954 în Statele Untie de Ron Hubbard (1911-1986), un autor de science-fiction, Scientologia afirmă că are "milioane de membri şi 6.000 de biserici" în 159 de ţări. În SUA, are adepţi renumiţi ca Tom Cruise şi John Travolta. Organizaţia îşi bazează acţiunea pe "dianetică", o "ştiinţă a sănătăţii mintale", potrivit lui Hubbard, care ar permite individului să acceadă la fericire purificându-se de elementele mentale negative. Scientologia pretinde că are "soluţii eficace pentru o lume mai bună" şi afirmă că urmăreşte apariţia "unei civilizaţii fără nebunie, fără criminalitate şi fără război".  Un fost adept, Alain Stoffen, autor al cărţii "Călătorie în inima Scientologiei", explica, în paginile ziarului Le Parisien, cum a "trântit uşa la sfârşitul lui 2001" în faţa acestei organizaţii la capătul a 15 ani, după ce a "pierdut 45.000 de euro". Atât AFP, cât şi BBC arată că, anul trecut, Scientologia a fost declarată neconstituţională în Germania. Totuşi, i s-a recunoscut statutul de asociaţie religioasă în Japonia, Canada şi Spania.

×
Subiecte în articol: externe scientologia