Autoarea seriei de romane "Harry Potter", J.K. Rowling, a acceptat despăgubiri "substanţiale" din partea unui cabinet de avocatură care a dezvăluit că scriitoarea a publicat un roman poliţist sub pseudonim, informează agerpres.ro.
J.K. Rowling a hotărât să verse întreaga sumă - care nu a fost precizată - unei organizaţii de binefacere, "Soldiers' Charity", care sprijină militarii şi familiile lor.
Autoarea multimilionară a depus plângere împotriva cabinetului de avocatură Russells după publicarea, în luna iulie, a unui articol în cotidianul britanic Sunday Times, în care se spunea că a publicat sub pseudonim un roman poliţist, "The Cuckoo's Calling".
Ea a scris cartea sub numele de Robert Galbraith, prezentat ca un fost membru al forţelor armate care a lucrat apoi în domeniul securităţii civile. Russells a recunoscut că unul din asociaţii săi, Chris Gossage, a spus secretul unei prietene, Judits Callegari, iar aceasta a dezvăluit informaţia cotidianului Sunday Times.
J.K. Rowling a fost "consternată de o asemenea trădare", a afirmat avocatul ei, Jenny Afia, la Înalta Curte din Londra. Scriitoarea a anunţat miercuri că va mai dona asociaţiei "Soldiers' Charity" drepturile de autor aferente cărţii începând din 14 iulie timp de trei ani, mulţumind astfel militarilor care au ajutat-o în documentarea pentru roman.
"The Cuckoo's Calling" are ca erou principal un fost soldat rănit în Afganistan, care ajunge detectiv particular şi anchetează sinuciderea unui manechin.
"Nu m-am gândit că romanul se va număra printre cele mai vândute cărţi la trei luni de la lansare. De fapt nu mi-am închipuit că se va afla pe această listă", a spus scriitoarea într-un comunicat.
Înainte să fie dezvăluit numele real al autorului romanului poliţist, cartea, salutată de critică, se vânduse în 1.500 de exemplare. De atunci vânzările au crescut semnificativ.
Romanele din seria "Harry Potter" s-au vândut în peste 450 milioane de exemplare.