x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Scumpă îngheţata! Şeful Guvernului israelian avea buget special de la stat pentru kilele de îngheţată îngurgitate de familie

Scumpă îngheţata! Şeful Guvernului israelian avea buget special de la stat pentru kilele de îngheţată îngurgitate de familie

de Marina Constantinoiu    |    16 Feb 2013   •   21:22
Scumpă îngheţata! Şeful Guvernului israelian avea buget special de la stat pentru kilele de îngheţată îngurgitate de familie

Şoc în Israel! Premierul Benjamin Netanyahu, “Bibi”, cum este el alintat de cunoscuţi şi chiar de presă, este dependent de îngheţată. Cu tot neamul la un loc, adică soţia Sara, supranumită de cunoscători “Ceauşeasca”, şi cei doi fii ai cuplului. La solicitarea lui Netanyahu, din bugetul de stat s-au alocat 10.000 de shekeli (2.000 de euro) pentru consumul de îngheţată al familiei! Informaţia a fost furnizată de influentul cotidian economic Calcalist, apoi preluată de cotidianul central cu cel mai mare tiraj, Yediot Aharonot, tradusă în engleză de site-ul ynetnews.com şi apoi a făcut înconjurul lumii, datorită agenţiilor internaţionale de presă.

Şi-a tăiat raţia

France Presse anunţă, de altfel, că prima dintr-o serie de restricţii bugetare promise Israelului de proaspăt realesul premier Benjamin Netanyahu este legată chiar de îngheţata preferată. Se zice că familia premierului le preferă pe cea de fistic şi pe cea de vanilie, iar ca furnizor gelateria Metudela, din elegantul cartier Rehavia din Ierusalimul de Vest. Ei bine, Bibi renunţă la această cheltuială de la buget. Plăcerea aceasta nu-i va mai fi finanţată de stat. Economia este, deci, de 2.000 de euro, iar la reşedinţa premierului din Ierusalim nu va mai sosi îngheţata finanţată de stat.

Şi aşa cuplul Netanyahu era de multe ori ţinta criticilor presei pentru stilul de viaţă şi cheltuielile făcute cu largheţe.

14 kilograme pe lună!

Acum, presa îl ciupeşte din nou pe Bibi, “dependentul” de îngheţată. Trebuie să fie asta, din moment ce un calcul simplu arată că 2.000 de euro pe an, în situaţia în care un kilogram de îngheţată de la Metudela costă 12 euro, echivalează cu 14 kilograme de îngheţată pe lună! Unde mai pui că, dacă tot vorbim despre un furnizor oficial pentru reşedinţa premierului, acesta ar fi trebuit desemnat în urma unei licitaţii, scrie Yediot Aharonot. Numai că aceasta nu a avut loc, pentru că premierul a comandat îngheţată de la firma preferată. Iar statul a închis ochii la “păcatele” premierului.

“Inacceptabile” şi “exorbitante”

Bibi a reacţionat imediat la dezvăluirile presei, anunţând încetarea livrărilor de îngheţată, calificând cheltuielile drept “exorbitante şi inacceptabile”. Purtătorul său de cuvânt a confirmat că, imediat ce a aflat că există un acord între biroul său şi un furnizor de îngheţată la reşedinţa sa oficială, premierul a dat ordin să fie anulat imediat acordul.

Dar hainele? Dar curăţenia?

Întrebarea este, potrivit Yediot Aharonot, dacă domnul Netanyahu va autoriza acum şi alte reduceri de cheltuieli legate de gospodăria sa. În 2011, bugetul reşedinţei oficiale – curăţenie, îmbrăcăminte, hrană - s-a ridicat la 2,46 de milioane de shekeli (peste 500.000 de euro), finanţat tot de la buget. De notat că salariul minim în Israel este de 4.300 de shekeli (860 de euro).

Iar chestiunile sociale au fost tema centrală în recenta campanie electorală din Israel în vederea legislativelor, pe care Netanyahu le-a câştigat la limită, cu o majoritate redusă.


×