x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Scutul anti-racheta, solutie pentru a evita santajul Rusiei

Scutul anti-racheta, solutie pentru a evita santajul Rusiei

de IncomeMagazine    |    20 Oct 2012   •   10:34
Scutul anti-racheta, solutie pentru a evita santajul Rusiei
Sursa foto: EVERETT KENNEDY BROWN/EPA

Timp de zece ani Polonia va cheltui, potrivit Biroului national al securitatii, intre 10 si 14,1 miliarde de zloti (300-400 de milioane de dolari) pentru scutul anti-racheta. Seful Biroului, Stanislaw Koziej spune transant: „Facem asta ca Rusia sa nu ne mai santajeze cu rachetele ei”.
Inainte de a fi prezentat presei, calculul preliminar al costului acestui proiect a fost expus in fata comisiilor parlamentare. Crearea sistemului de aparare aeriana va fi finantata de ministerul apararii, care, in acest scop, a beneficiat de o majorare a bugetului. Potrivit prognozelor, in intervalul 2013 – 2023, aceasta suma se va cifra la aproximativ 1,6 miliarde zloti (500 milioane de dolari), in functie de cresterea PIB-ului national. Expertii sunt de parere ca in urmatorul deceniu fondul alocat ministerului va progresa la aproape 1,4 miliarde de dolari, scrie cotidianul polonez Gazeta Wyborcza.
Generalul Koziej a explicat ziaristilor ca scutul este important nu numai din punct de vedere militar: „In zilele noastre, rachetele constituie cel mai bun factor de santaj. Polonia a trait asta pe propria ei piele, pentru ca a fost de acord sa se amplaseze pe teritoriul ei elemente ale sistemului american de aparare aeriana”.

Citeste mai mult pe incomemagazine.ro

Citeste si
O tara europeana investeste 24 miliarde de euro in arme
Noua racheta balistica rusa, mai infricosatoare decat Satana
Un virus necrutator ar putea distruge omenirea in 5 ani
SUA au creat cea mai distrugătoare armă din istoria omenirii

×
Subiecte în articol: Rusia Polonia scut anti-racheta