x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Scutul antirachetă face prima victimă. La Washington

Scutul antirachetă face prima victimă. La Washington

de Marina Constantinoiu    |    14 Dec 2011   •   14:55

Senatul american a refuzat sa aprobe candidatura lui Michael McFaul la postul de ambasador la Moscova, pentru ca ar putea transmite informatii strict secrete referitoare la scutul antiracheta american, relateaza cotidianul rus Kommersant, citat de agentia Ria Novosti.

La jumatatea lunii noiembrie, mai multi senatori americani s-au adresat comisiei Senatului pentru afaceri externe, declarand ca nu sunt gata sa discute despre nominalizarea la postul de ambasador in capitala rusa a directorului pentru Afaceri Ruse si Eurasiatice al Consiliului Securitatii Nationale, Michael McFaul, atat timp cat Administratia lui Barack Obama nu-si formuleaza pozitia in legatura cu mai multe chestiuni, printre care si negocierile privind scutul antiracheta.

Michael McFaul a recunoscut ca la Casa Alba se considera posibila transmiterea catre Rusia a anumitor informatii referitoare la rachetele de interceptare. "Statele Unite se gandesc la ce informatii privind capacitatile scutului a caror transmitere catre Rusia ar fi in interesul Americii', a spus el. Consilierul presedintelui i-a asigurat pe republicani, spunand ca informatiile privind viteza rachetelor, care ar putea fi dezvaluite, nu ar aduce prejudiciu securitatii nationale a SUA, pentru ca Rusia ar fi ea insasi capabila sa obtina astfel de date.

Raspunsul consilierului prezidential pentru Rusia a provocat un scandal. "Scrisoarea confirma existenta unor negocieri secrete, si in consecinta eu apreciez ca nominalizarea lui McFaul este imposibila', a declarat senatorul Mark Kirk. El a fost sustinut de opt fosti functionari cu rang inalt din Pentagon, printre care fostul subsecretar al Apararii, Eric Edelmann. Ei i-au cerut lui Barack Obama sa amane nominalizarea lui Michael McFaul si sa revizuiasca initiativa Departamentului de Stat privind transmiterea catre Rusia a informatiilor confidentiale. Fosti angajati ai Pentagonului apreciaza ca, prin obtinerea acestor informatii, Rusia ar putea concepe o noua generatie de rachete balistice, dezvoltand o viteza superioara rachetelor interceptoae americane. In plus, Moscova ar putea transmite caracteristiciele rachetelor SM-3 Chiei, Iranului si Coreii de Nord.


×