x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Se întorc romii din Franţa

Se întorc romii din Franţa

de Irina Cristea    |    13 Aug 2010   •   00:00

Pe principiul că marile războaie se câştigă prin victorii mici, autorităţile de la Paris au anunţat, cu satisfacţie, că aproximativ 40 de romi din zona Saint-Etienne au acceptat oferta Oficiului francez pentru imigraţie şi integrare (OFII) de a se întoarce în România, pe cheltuiala statului francez. Potrivit publicaţiei Le Progres, preluată de Mediafax, prefectura din Saint-Etienne consideră această decizie drept o victorie. "Oamenii îşi dau seama că nu pot rămâne în această situaţie la nesfârşit", a declarat Patrick Férin, secretar general al Prefecturii, afirmând că alţi romi (aproximativ 20) s-ar fi întors în ţară prin mijloace proprii, probabil pentru că "s-au săturat de presiunea constantă a poliţiei".

Tot ieri, o tabără de 35 de familii de romi proveniţi din România a fost evacuată de pe terenul pe care îl ocupa de jumătate de an, potrivit site-ului publicaţiei Le Parisien. Este vorba despre 60 de persoane, dintre care 20 de copii, care trăiau pe câmpul de lângă autostrada A 86, de la Choisy-le-Roi (Val-de-Marne). Locuiau în caravane şi câteva cabane, fără sursă de apă, în poluare şi zgomot de la traficul de pe autostradă. Decizia de a fi evacuaţi romii de pe acest teren a fost luată de instanţa Tribunalului din Creteil, în 5 august, după ce poliţia a făcut cercetări în tabără.
Ducerea la îndeplinire a măsurilor anti-nomazi din Franţa are loc în contextul în car experţii Comitetului ONU pentru eliminarea discriminării rasiale (CERD) a denunţat, miercuri, "recrudescenţa notabilă a rasismului şi xenofobiei" în ţara drepturilor omului, relatează AFP.

În total, 700 de romi români şi bulgari vor fi trimişi în statele de origine în zilele următoare, a anunţat ieri ministrul francez de Interne, Brice Hortefeux.

×
Subiecte în articol: externe