Cele mai trasnite, ciudate, inutile sau de-a dreptul respingatoare studii stiintifice au fost premiate cu distinctia IgNobel, alternativa amuzanta a Premiilor Nobel. Au intrat in concurs picioarele imputite, ciocanitorile sau sughitul persistent.
"Mare ti-e gradina, Doamne!", iti vine sa exclami cand afli pentru ce studii stiintifice au fost decernate anul acesta Premiile IgNobel (varianta amuzanta a mai sobrelor Premii Nobel). Astfel, printre castigatori se numara autorul unei cercetari asupra picioarelor imputite, cel al unui studiu asupra sunetelor scoase de unghii pe o tabla de clasa, o echipa de cercetatori din Israel care a descoperit ca sughiturile pot fi vindecate cu un deget introdus in rect si un cercetator care a descoperit de ce ciocanitorile nu au migrene. PENTRU PACE. "Uite pe ce cheltuiesc unii banii!" ar mai putea exclama un cititor indignat ca Premiul IgNobel pentru pace a fost acordat lui Howard Stapleton din Tara Galilor, pentru ca a inventat un dispozitiv audio care scoate sunete care nu pot fi auzite decat de persoanele cu varste de pana la 30 de ani. Tehnologia a fost utilizata pentru crearea unor aparate care sa enerveze adolescentii. Ulterior, tehnologia a fost folosita la conceperea unei sonerii pentru telefoanele mobile care nu poate fi auzita decat de tineri. Premiul pentru matematica a fost atribuit pentru temerarii care au calculat numarul de fotografii pe care e nevoie sa le faci ca sa fii sigur ca nimeni din grupul imortalizat nu a fost surprins cu ochii inchisi. FOARTE SERIOASE. Culmea este ca, desi aceste studii par mai degraba a fi o gluma proasta, sunt de fapt publicate in reviste prestigioase de stiinta si de medicina. "Premiile IgNobel sarbatoresc neobisnuitul, onoreaza imaginatia si stimuleaza interesul oamenilor in ceea ce priveste stiinta, medicina si tehnologia", a explicat Marc Abrahams, editor al revistei de umor Annals of Improbable Research, care sponsorizeaza premiile.
|
AU CU CE!
"Premiile IgNobel sarbatoresc neobisnuitul, onoreaza imaginatia si stimuleaza interesul oamenilor in ceea ce priveste stiinta, medicina si tehnologia" Marc Abrahams editor al revistei de umor Annals of Improbable Research |
"DISTINCTII"
|
|
Citește pe Antena3.ro