x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Seful diplomaltiei ruse si-a anulat o vizita peste hotare. Oare de ce?

Seful diplomaltiei ruse si-a anulat o vizita peste hotare. Oare de ce?

19 Mar 2018   •   11:34
Seful diplomaltiei ruse si-a anulat o vizita peste hotare. Oare de ce?

Şeful diplomaţiei ruse Serghei Lavrov şi-a anulat în ultimul moment, "din motive neprevăzute", vizita oficială în Vietnam programată pentru luni. Presa de la Moscova sustine ca nu este vorba despre o anulare, ci despre o amanare pentru o data ulterioara. Intrebarea este de ce?

 

 

In abesenta unei reactii oficiale din partea Kremlinului, surse diplomatice ruse de la Hanoi au subliniat ca schimbarea de plan s-a produs "dintr-un motiv tehnic, nu politic". "Am fost informaţi ieri cu privire la această amanare. Deocamdată nu a fost oferită nicio explicaţie", a spus o sursă vietnameză din domeniul securităţii.

Unii analisti sustin ca decizia are legatura cu realegerea in fruntea Rusiei a lui Vladimir Putin. Posbil, desi nimeni nu s-a indoit de rezultatul scrutinului de duminica si de victoria fostului si actualului lider de la Kremlin. Altfel spus, nu verdictul urnelor a fost motivul principal.

Pe de alta parte, Vladimir Putin a anuntat ca, imediat dupa ce vor fi anuntate rezultatele alegerilor, va proceda la o remaniere guvernamentala. Va renunta Putin la Lavrov? Istoria recenta a aratat ca, daca in privinta altor ministrii nu exista retineri in a fi inlocuiti, titularul ministerului de externe a ramas, de cele mai multe ori, pe loc. E vorba de continuitate, de contacte, de incredere, de multe alte aspecte specifice acestui domeniu.

Deci, si aceasta varianta nu prea sta in picioare. Ar mai fi cazul fostului spion rus, Serghei Skriplal, otravit in Marea Britanie cu o substanta neurotoxica. Luni, la Londra sunt asteptati experti internationali care vor analiza probele de care dispune partea britanica. Poate ca Putin, acuzat direct se ministrul britanic de externe, Boris Johnson, ca s-ar fi aflat in spatele acestei afaceri, are nevoie de Lavrov la Moscova.

×