x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Senatorul republican Mitch McConnell consideră că Trump a provocat violenţele asupra Capitoliului

Senatorul republican Mitch McConnell consideră că Trump a provocat violenţele asupra Capitoliului

19 Ian 2021   •   23:03
Senatorul republican Mitch McConnell consideră că Trump a provocat violenţele asupra Capitoliului

Preşedintele în funcţie al SUA, Donald Trump, a provocat mulţimea care a atacat Capitoliul pe 6 ianuarie, afirmă senatorul Mitch McConnell, liderului grupului republican din Senatul Statelor Unite.

"Ultima dată când a fost întrunit Senatul, tocmai recăpătaserăm controlul asupra Capitoliului de la infractorii violenţi care au încercat să blocheze Congresul să îşi facă datoria. Mulţimea a fost alimentată cu minciuni. Au fost provocaţi de preşedinte şi de alţi oameni puternici", a declarat senatorul republican Mitch McConnell, citat de publicaţia The Hill.

Camera Reprezentanţilor din SUA a decis inculparea preşedintelui în funcţie, Donald Trump, pentru "instigare la insurecţie", în cadrul procedurii demiterii, care va continua în Senat.

Potrivit articolului de inculpare, "Donald Trump s-a implicat în delicte majore şi minore prin instigarea la acte de violenţă împotriva instituţiilor de guvernare din Statele Unite". Preşedintele Donald Trump este acuzat că a pretins în mod repetat că a câştigat scrutinul prezidenţial şi a încurajat, prin discursul rostit pe 6 ianuarie în faţa simpatizanţilor adunaţi în zona Eclipse din centrul Washingtonului, acţiunile violente împotriva Capitoliului, în timp ce Congresul valida victoria lui Joseph Biden în scrutinul prezidenţial.

Donald Trump a afirmat că declaraţiile pe care le-a făcut înaintea violenţelor produse la Capitoliu au fost corecte. "Mi-a fost analizat discursul şi fiecare cuvânt din fiecare paragraf, fiecare propoziţie şi toată lumea crede că a fost total adecvat", a declarat Donald Trump. Preşedintele a părut să atribuie responsabilitatea pentru violenţele de la Capitoliu politicienilor care au făcut comentarii în vara anului 2020, în timpul protestelor antirasism. "Aceasta este adevărata problemă", a subliniat Donald Trump.

Pe 6 ianuarie, înaintea violenţelor care au vizat Congresul, Donald Trump a rostit un discurs în faţa simpatizanţilor, în centrul Washingtonului. "Vom merge la Capitoliu şi vom scanda în faţa bravilor noştri senatori şi congresmeni, iar spre unii probabil nu vom scanda prea mult. Pentru că ţara nu poate fi luată înapoi prin acţiuni slabe. Trebuie să arătăm putere şi să fim puternici. Trebuie să cerem Congresului să facă ceea ce trebuie şi să numere doar voturile electorilor reprezentaţi legal", a afirmat Donald Trump în discursul din 6 ianuarie. Donald Trump nu a recunoscut victoria lui Joseph Biden în scrutinul prezidenţial, denunţând presupuse fraude electorale. Violenţele produse pe 6 ianuarie la Capitoliu s-au soldat cu cinci morţi şi zeci de răniţi.

 

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: Donald Trump