x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Separatiştii catalani dau înapoi în privinţa independenţei

Separatiştii catalani dau înapoi în privinţa independenţei

27 Ian 2016   •   22:02
Separatiştii catalani dau înapoi în privinţa independenţei
Sursa foto: pixabay.com

Guvernul regional din regiunea spaniolă Catalonia a renunţat, cel puţin pentru moment, la planurile privind o secesiune faţă de Spania, anunţând miercuri că declaraţia de independenţă avută în vedere iniţial va fi înlocuită cu o 'declaraţie de intenţie', transmite agenţia DPA.

Premierul catalan, Carles Puigdemont, evocase deja într-un interviu televizat o posibilă schimbare a planului, el motivând că o declaraţie unilaterală de independenţă nu întruneşte suficient sprijin din partea opiniei publice şi nici din partea parlamentului regional.

În urma alegerilor legislative regionale de la sfârşitul lunii septembrie, principalele partide secesioniste unite în alianţa denumită 'Junts pel si' (Împreună pentru da) au preluat conducerea executivului regional catalan. Acest executiv a anunţat atunci un plan în patru puncte ce menţiona etapele procesului de secesiune care urma să se încheie la jumătatea anului 2017, planul conţinând inclusiv un referendum pe tema Constituţiei unui stat catalan independent.

Însă guvernul central de la Madrid a avertizat că va recurge la toate mijloacele legale pentru a împiedica secesiunea Cataloniei şi a decis sporirea atribuţiilor Curţii Constituţionale, astfel încât să poată opri orice demers al separatiştilor în direcţia independenţei.

Sursa: Agerpres

×
Subiecte în articol: catalani catalunia separatiste Spania