x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Serbia, la anticipate

Serbia, la anticipate

de Sînziana Stancu    |    14 Mar 2008   •   00:00
Serbia, la anticipate
Sursa foto: Nenad Djordjevic/

Preşedintele sârb Boris Tadici a dizolvat Parlamentul şi a convocat alegeri legislative la data de 11 mai, ca urmare a crizei guvernamentale provocate de independenţa Kosovo şi de divergenţele între politicienii naţionalişti şi cei proeuropeni.

Preşedintele sârb Boris Tadici a dizolvat Parlamentul şi a convocat alegeri legislative la data de 11 mai, ca urmare a crizei guvernamentale provocate de independenţa Kosovo şi de divergenţele între politicienii naţionalişti şi cei proeuropeni.

 

Potrivit Constituţiei, “am decis să dizolv Parlamentul şi să convoc alegeri le­gislative la data de 11 mai”, a anunţat ieri preşedintele sârb, proeuropeanul Boris Tadici, care a semnat decretul de dizolvare a legislativului de la Belgrad. Dizol­varea Parlamentului intervine după demisia, la sfârşitul săptă­mânii trecute, a şefului guvernului, naţionalistul Vojislav Koş­tuniţa. El a rupt alianţa cu de­mo­craţii proeuropeni ai lui Tadici, invocând “profunde deosebiri de vedere ale celor două formaţiuni, în ceea ce priveşte independenţa provinciei sârbe Kosovo şi apr­o­pierea Serbiei de Uniunea Europeană”.

 

ACUZAŢII INDIRECTE. Premierul demisionar şi-a acuzat indirect partenerii de coaliţie că au renunţat să mai apere suveranitatea Serbiei în Kosovo în favoarea apropierii de ţările occidentale, care au recunoscut, cele mai multe dintre ele, sau sunt gata să recunoas­că, independenţa regiunii, de­cla­rată unilateral de către albanezii ma­joritari. Koştuniţa consideră că UE şi Statele Unite sunt principalii responsabili de hotărârea kosovari­lor de a se declara independenţi şi a condiţionat relaţiile Belgradului cu UE de anularea acestei decizii. În schimb, preşe­dintele proeuropean Tadici a men­ţinut aproape mereu un ton mai mo­derat, dar întotdeauna pe pla­cul europenilor. Ieri, după ce a semnat decretul de dizolvare a Parlamentului, care a deschis ca­lea ale­gerilor anti­ci­pate, a decla­rat că “alegerile consti­tuie o cale de­mocratică ce le va permite cetă­ţeni­lor să spună cum ar trebui să se dez­volte Serbia”.

 

Cursă strânsă

Scrutinul din luna mai va fi cel mai important pentru Serbia de la căderea regimului fostului preşedinte Slobodan Miloşevici. Alegerile se anunţă ca fiind o cursă foarte strânsă între Partidul Democratic şi naţionaliştii Partidului Radical (SRS), cărora nu le-a fost pe plac susţinerea Occidentului, acordată independenţei Kosovo, comentează AFP. Naţionaliştii vor bate monedă pe această stare de fapt, în campania lor pentru alegerile anticipate din luna mai, nefiindu-le greu în actualul context, să găsească adepţi.

 

 

sanziana.stancu@jurnalul.ro


×
Subiecte în articol: externe