x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Serghei Lavrov acuză Occidentul că vrea să transforme R.Moldova în ''următoarea Ucraină''. Răspunsul Chișinăului

Serghei Lavrov acuză Occidentul că vrea să transforme R.Moldova în ''următoarea Ucraină''. Răspunsul Chișinăului

de Redacția Jurnalul    |    02 Feb 2023   •   15:45
Serghei Lavrov acuză Occidentul că vrea să transforme R.Moldova în ''următoarea Ucraină''. Răspunsul Chișinăului
Sursa foto: Hepta

Tensiunile se amplifică între Rusia și R.Moldova după ce șeful diplomației de la Moscova acuză statele occidentale că vor să transforme această țară în ''următoarea Ucraină''. În replică, Chișinăul spune că vrea să fie parte a ''lumii libere'', scrie EFE.

''Este avută acum în vedere R.Moldova pentru acest rol'', spune Serghei Lavrov, într-un interviu pentru Rossia-24. El apreciază că președinta țării, Maia Sandu ''este nerăbdătoare să intre în NATO''. ''Ea are cetăţenie română şi este pregătită să se unească cu România şi, în general, este dispusă la orice'', a insistat acesta. 

Diplomația de la Chișinău respinge acuzațiile ministrului rus de Externe, cu privire la planurile Occidentului de a o folosi împotriva Moscovei. 

''Respingem categoric declaraţiile şefului diplomaţiei ruse, care nu corespund adevărului. 'Ne dorim să amintim părţii ruse că drumul ales de R.Moldova este cel al aderării la Uniunea Europeană'', a spus purtătorul de cuvânt al MAE de la Chişinău, Daniel Vodă, pe Telegram și a precizat că afirmațiile înaltului oficial  fac parte din ''deja cunoscuta retorică ameninţătoare'' a diplomaţiei ruse.

Totodată, Daniel Vodă a spus că moldovenii ''vor pace, libertate şi democraţie'' şi și-a manifestat convingerea că toate țările lumii ''respectă decizia poporului moldovean''. ''Moldova şi-a ales clar viitorul şi acest viitor este de a fi parte a lumii libere''.

Președinta Maia Sandu s-a exprimat inițial pentru neutralitate în conflictul din Ucraina iar apoi s-a poziționat ferm împotriva Rusiei, atât prin declarații, cât și prin acțiuni. Mai multe site-uri pro-ruse au fost interzise în R.Moldova și s-a declarat în favoarea victoriei Kievului. În decembrie 2022,  ea a spus că ''trebuie să oprim Rusia şi să ajutăm Ucraina să câştige războiul''. Totodată, Chișinăul a decis să se înarmeze, importând echipamente și tehnică militară, fapt ce nemulțumește Moscova. 




 

 

×