x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Serghei Lavrov acuză Occidentul că vrea să creeze tensiuni între Rusia și China. Ce spune despre relațiile Moscovei cu UE

Serghei Lavrov acuză Occidentul că vrea să creeze tensiuni între Rusia și China. Ce spune despre relațiile Moscovei cu UE

de Redacția Jurnalul    |    04 Apr 2023   •   17:15
Serghei Lavrov acuză Occidentul că vrea să creeze tensiuni între Rusia și China. Ce spune despre relațiile Moscovei cu UE
Sursa foto: Hepta

Șeful diplomației ruse, Serghei Lavrov, acuză țările occidentale că vor să creeze tensiuni între Moscova și Beijing prin afirmații despre dependența Rusiei de China, scrie Reuters.

El punctează faptul că afirmațiile potrivit cărora ar exista o relație inegală între cele două țări "sunt în general exagerate de către ţările neprietenoase" de mult timp.
"Vedem asta ca pe o încercare de a arunca o umbră asupra succeselor noastre, de a provoca o falie în prietenia dintre Moscova şi Beijing", a spus Lavrov.

Totodată, el a precizat că UE a pierdut Rusia din vina sa iar atitudinea Moscovei va fi dură dacă va fi nevoie. 

"UE a pierdut Rusia. Dar este vina sa. Ţările membre ale UE şi liderii UE sunt cei care declară în mod deschis că este necesar să provoace, aşa cum numesc ei, înfrângerea strategică a Rusiei. Statele UE pompează arme şi muniţie în regimul criminal de la Kiev, trimit instructori şi mercenari în Ucraina. Din aceste motive, considerăm UE drept o asociaţie neprietenoasă", a spus Lavrov, care a ținut să explice și poziția Rusiei.

"Ca răspuns la paşii ostili, vom acţiona în mod dur dacă va fi necesar, pe baza intereselor naţionale ale Rusiei şi a principiilor de reciprocitate acceptate în practica diplomatică", a mai spus înaltul oficial rus. 

Lavrov a reafirmat că Vladimir Putin și Xi Jinping au discutat circa 10 ore la Kremlin pentru a duce "parteneriatul strategic" dintre cele două țări dincolo de "un context exclusiv bilateral".
"Fireşte, avem un sentiment de camaraderie şi suntem gata să acționăm umăr la umăr pentru a ne apăra reciproc interesele fundamentale", a mai afirmat acesta. 

China şi Rusia au semnat un acord de parteneriat "fără limite" în 2022, cu câteva săptămâni înainte de invazia rusă în Ucraina. 


 

×
Subiecte în articol: Rusia China occident ue serghei lavrov