x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Serghei Lavrov acuză UE că nu investighează obiectiv atacurile de la gazoductele Nord Stream

Serghei Lavrov acuză UE că nu investighează obiectiv atacurile de la gazoductele Nord Stream

de Redacția Jurnalul    |    21 Dec 2022   •   12:57
Serghei Lavrov acuză UE că nu investighează obiectiv atacurile de la gazoductele Nord Stream
Sursa foto: Hepta

Șeful diplomației ruse, Serghei Lavrov, acuză statele europene că nu investighează obiectiv atacurile de la gazoductele Nord Stream din Marea Baltică, scrie Reuters.

"După exploziile la Nord Stream, pe care se pare că nimeni din UE nu le investighează obiectiv, Rusia a oprit livrările de gaze prin traseele nordice", a spus acestea. 

Totodată, Moscova acuză Marea Britanie de expoziile de la conducte, afirmații respinse de Londra.

 

Întrucât incidentele s-au produs în apele teritoriale ale Suediei și Danemarcei, cele două țări au trimis anchetatori la fața locului. Aceștia au afirmat că este vorba despre sabotaje deliberate dar nu au găsit vinovați. Rusia a cerut să i se permită să desfășoare propria anchetă, dar a fost respinsă de cele două state. 

Inițial Rusia și țările occidentale s-au acuzat reciproc de atacuri. Diplomați și oficiali din serviciile secrete, citați de Washington Post, spun că nu există dovezi că Rusia s-ar afla în spatele atacurilor dar afirmă și că nu se pot stabili autorii.

Conducta Nord Stream 1 din Marea Baltică erau principalele căi de livrare a gazelor naturale din Rusia spre UE. Cele două gazoducte au o capacitate totală de 110 miliarde de metri cubi. Circa 1.224 km se află la o adâncime de circa 110 metri. Însă Nord Stream 2 nu a fost deschis niciodată din cauza presiunilor exercitate de SUA asupra Germaniei.  Moscova nu a luat până acum nicio decizie privind repararea gazoductelor. 

×