x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Serghei Lavrov spune că multe puteri occidentale acționează contra tendinței unei lumi multipolare

Serghei Lavrov spune că multe puteri occidentale acționează contra tendinței unei lumi multipolare

29 Sep 2018   •   16:00
Serghei Lavrov spune că multe puteri occidentale acționează contra tendinței unei lumi multipolare

Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a afirmat vineri că mai multe ţări occidentale recurg la metode coercitive pentru ''a încetini'' ordinea multipolară emergentă ireversibilă şi că demersul lor este ''ilegal'', relatează sâmbătă agenţia Xinhua. 

Exprimându-se de la tribuna Adunării Generale a ONU, şeful diplomaţiei ruse a precizat că ''relaţiile internaţionale trec printr-o perioadă istorică destul de complicată şi controversată'', în timp ce lumea se îndreaptă spre multipolaritate, şi că există ''o confruntare între două tendinţe opuse. 

''Asistăm la o întărire a principiilor policentrice ale ordinii mondiale. Pe de altă parte, constatăm dorinţa mai multor ţări occidentale de a-şi menţine autoproclamatul lor statut de 'lideri mondiali' şi de a încetini procesul ireversibil obiectiv de instaurare a multipolarităţii'', a explicat ministrul rus. 

În opinia ministrului rus, puterile occidentale ''nu ezită să folosească orice metodă, inclusiv şantajul politic, presiunea economică şi forţa brută'', pentru a-şi atinge scopul. El nu a precizat însă ce acţiuni sunt folosite de ţările respective. 

''Aceste acte ilegale devalorizează dreptul internaţional, pe care se bazează ordinea mondială postbelică'', a afirmat Lavrov. 

Potrivit ministrului rus, ''au fost lansate atacuri'' împotriva principiilor de bază ale reglementării situaţiei din Orientul Mijlociu, a acordului internaţional privind programul nuclear iranian (JCPOA), a angajamentelor din cadrul Organizaţiei Mondiale a Comerţului (OMC), a acordului multilateral privind climatul şi împotriva multor altora. 

''Colegii noştri occidentali încearcă în mod constant să substituie un oarecare tip de 'ordine bazată pe reguli' supremaţiei dreptului în problemele mondiale. Aceste reguli sunt inventate în funcţie de oportunitatea politică şi reprezintă o ilustrare a standardelor duble'', a declarat Lavrov. 

''Pretexte false'' sunt folosite pentru a justifica intervenţii şi a declanşa războaie, ''cum a fost cazul în Iugoslavia în 1999, în Irak în 2003 şi în Libia în 2011'', a afirmat ministrul, adăugând că ''aceleaşi metode sunt folosite în prezent în Siria''. 

Lavrov a mai spus că loviturile cu rachete asupra Siriei ''au fost lansate sub un pretext total inventat (folosirea de arme chimice) pe 14 aprilie 2018'', avertizând în legătură cu dezintegrarea ţării răvăşite de război şi apariţia ''unui califat terorist'', referire la Statul Islamic.

AGERPRES

×
Subiecte în articol: serghei lavrov adunarea generala a onu