Cei mai buni "spărgător"i de coduri din Marea Britanie sunt încurcaţi de un mesaj secret descoperit la începutul lunii noiembrie, în hornul casei lui David Martin, în vârstă de 74 de ani. Capsula cu documentul codat a fost găsită ataşată de scheletul unui porumbel voiajor care n-a mai ajuns la destinaţie.
Potrivit BBC News, cei mai buni criptografi britanici s-au străduit în zadar să-l decodifice. În disperare de cauză, a fost lansat un apel către public, pentru a cere ajutor în descifrarea enigmaticului mesaj, care conţine 27 de blocuri de caractere ce alcătuiesc un text codificat.
După câteva săptămâni de încercări, experţii de la agenţia GCHQ au încercat fără succes să-l decodifice. Specialiştii spun chiar că mesajul ar putea rămâne neînţeles pentru totdeauna, în lipsa unor informaţii suplimentare, care ar putea, însă, veni din partea publicului.
Potrivit specialiştilor, asemenea coduri erau puse la punct în timpul operaţiunilor militare. Mesajele erau alcătuite astfel încât doar cei ce le trimiteau şi cei care le primeau să le poată înţelege.
Experţii cred că mesajul ar fi putut fi codificat în două moduri. În unul dintre moduri, ar fi fost aplicată o „cheie” (cifru) special proiectată pentru acest mesaj, folosită în mod non-repetitiv şi cunoscută doar de expeditor şi destinatar. În acest caz, mesajul poate fi imposibil de descifrat.
O altă posibilitate este ca mesajul să fi fost codificat cu ajutorul unui carnet de coduri specifice - probabil distrus de mult - întocmit pentru o anume operaţiune, astfel încât maximum de informaţie despre operaţiune să fi putut fi transmis chiar şi prin mesajele cele mai scurte.
Cele două sisteme ar fi putut fi folosite şi împreună, făcând mesajul cu atât mai greu de descifrat.
GCHQ caută acum persoane care ar putea oferi informaţii contextuale ce ar ajuta la identificarea expeditorului sau a primitorului mesajului.
În timpul celui de-Al Doilea Război Mondial au fost folosiţi 250.000 de porumbei voiajori. Păsările duceau mesaje de pe front, din spatele liniilor inamice sau zburau cu bombardierele, pentru a da de veste în caz că avioanele se prăbuşeau.