x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Serviciul secret german BND invită hackerii să-i spargă serverele şi îi recrutează pe cei care reuşesc

Serviciul secret german BND invită hackerii să-i spargă serverele şi îi recrutează pe cei care reuşesc

02 Mar 2017   •   20:15
Serviciul secret german BND invită hackerii să-i spargă serverele şi îi recrutează pe cei care reuşesc

Un hacker accesează serverul unui organism statal german şi schimbă parola de acces, astfel că reuşeşte să împiedice controlul celor care au acces legitim la acel server unde el poate da acum orice comenzi doreşte. 

Acest scenariu, plauzibil, dar ireal, este parte a unui joc-concurs organizat de serviciul de informaţii german BND, care invită informaticienii talentaţi să-i identifice şi să exploateze breşele şi vulnerabilităţile sistemelor de securitate informatice, iar cei care chiar reuşesc pot fi recrutaţi de acest serviciu, pentru că s-au dovedit competenţi în domeniu, scrie joi publicaţia spaniolă ABC. 

Pentru nivelurile mai avansate, hackerilor li se cere să descopere un alt hacker. Primul care reuşeşte, dacă trece şi de celelalte verificări, este premiat cu un contract la BND pentru a participa la acţiuni de spionaj cibernetic. 

Condiţiile pe care candidaţii trebuie să le îndeplinească sunt foarte puţine. Naţionalitatea este puţin relevantă şi este permisă participarea inclusiv a minorilor la acest joc, întrucât multe dintre talentele reţelelor informatice au vârste foarte fragede. 

Demersul este de asemenea util pentru antrenarea specialiştilor IT care activează deja în BND, pentru dezvoltarea cunoştinţelor despre neutralizarea viruşilor informatici şi pentru elaborarea de protocoale mai complete în cazul în care unele dintre atacuri au succes. 

'Germania are nevoie de hackeri' - este mesajul care se află în spatele concursului, potrivit responsabililor BND, aceştia mărturisind însă că majoritatea aspiranţilor nu prezintă un profil util pentru noile tipuri de misiuni cibernetice ale serviciilor secrete germane. 

Aceiaşi responsabili recunosc că adesea hackerii care trec de testele BND sunt tocmai cei care anterior au comis infracţiuni cibernetice, însă acest lucru nu este un obstacol în recrutarea lor, amnistia făcând parte din oferta pentru noul loc de muncă. 

BND atrage tot mai mult atenţia că internetul a devenit una dintre cele mai mari ameninţări pentru securitatea Germaniei şi a avertizat că alegerile legislative care se vor desfăşura în septembrie ar putea fi vizate de atacuri informatice cum au fost cele din campania electorală americană şi pentru care sunt bănuite serviciile secrete ruse.

Sursa: AGERPRES

×