x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Seul şi Phenian pregătesc summitul intercoreean din 27 aprilie

Seul şi Phenian pregătesc summitul intercoreean din 27 aprilie

05 Apr 2018   •   16:40
Seul şi Phenian pregătesc summitul intercoreean din 27 aprilie

Responsabili de la Seul şi Phenian s-au reunit joi pentru a pregăti summitul programat la 27 aprilie între preşedintele sud-coreean Moon Jae-in şi liderul nord-coreean Kim Jong Un, şi care se va desfăşura în partea sud-coreeană a Zonei demilitarizate care separă cele două state vecine, transmite AFP. 

Întâlnirea de joi, care a avut loc tot în partea sud-coreeană a satului de frontieră Panmunjom, s-a referit mai ales la aspectele protocolare şi la măsurile de securitate ale summitului, precum şi la acoperirea mediatică a viitoarei reuniuni la vârf, a indicat preşedinţia sud-coreeană. 

Problemele privesc în special modul în care Kim va traversa linia de demarcaţie - pe jos sau într-un vehicul - şi primirea sa oficială. 

'Am avut discuţii sincere timp de patru ore', a declarat Kwun Hyuk-ki, membru al delegaţiei Seulului, precizând doar că o nouă întâlnire va avea loc la o dată ce urmează să fie stabilită. 

Potrivit AFP, este probabil ca părţile să fi discutat joi despre eventuala retransmitere în direct a summitului, ceea ce ar fi o premieră. Precedentele două summituri intercoreene, care au avut loc în 2000 şi 2007, la Phenian, au fost filmate, iar imaginile difuzate ulterior. 

Delegaţia sud-coreeană, care a numărat cinci membri, a fost condusă joi de Kim Sang-gyun, înalt responsabil din serviciul de informaţii (NIS), iar cea nord-coreeană, de Kim Chang-son, membru al Comisiei pentru afaceri de stat. 

Alte convorbiri sunt prevăzute sâmbătă pe tema stabilirii unei linii telefonice între cei doi lideri coreeni.

AGERPRES

×