x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Severin nu mai e raportor ONU

Severin nu mai e raportor ONU

de George Daniel Ripa    |    20 Iun 2007   •   00:00
Severin nu mai e raportor ONU
Sursa foto: EVGENIYA ASMOLOVA/

ONU a decis să nu mai monitorizeze Belarusul şi Cuba, state acuzate de grave incălcări ale libertăţilor. Funcţia de raportor pentru Belarus ii aparţinea europarlamentarului Adrian Severin. Â

Doru Romulus Cristea, ambasadorul romăn la ONU, a fost ales noul preşedinte al Consiliului ONU pentru Drepturile Omului, insă Belarusul şi Cuba nu mai sunt monitorizate.


Noul organism al Organizaţiei Naţiunilor Unite ce se va ocupa cu monitorizarea situaţiei drepturilor omului in statele de pe glob va fi condus de Doru Romulus Cristea, ambasadorul romăn la Naţiunile Unite. Toate statele vor fi monitorizate de acest organism, inclusiv membrii permanenţi ai Consiliului de Securitate.

SCHIMBĂRI. Carta consiliului menţine prerogativul organizaţiei de a detaşa raportori speciali in statele unde respectarea drepturilor omului ridică o serie de probleme, prevedere căreia i s-au opus mai multe ţări in curs de dezvoltare, printre care şi China. Statele in curs de dezvoltare şi lipsite de putere politică sunt in mod tradiţional reticente in a accepta raportori care să le monitorizeze, tocmai pentru că ele sunt cele care au mari probleme cu drepturile omului. In schimb, statele UE şi alte ţări dezvoltate au insistat ca noul for al ONU să dispună de puterea de a cenzura abuzul, fapt reuşit după 14 ore de negocieri cu China. Marea surpriză negativă o constituie insă faptul că Belarus şi Cuba, acuzate de abuzuri, in special in domeniul politic, nu vor fi monitorizate deoarece nu figurează pe lista mandatelor speciale care vor fi aplicate de Comisia Drepturilor Omului. Raportorul pentru Belarus era europarlamentarul socialist Adrian Severin.

Ingrijorat

Adrian Severin consideră că Minskul a primit un semnal ingrijorător. "Este un mesaj grav care ii descurajează pe toţi cei interesaţi de promovarea drepturilor omului", a declarat el, citat de Mediafax. Severin şi-a exprimat chiar ingrijorarea faţă de credibilitatea Consiliului. "Ceea ce a şocat in rapoartele mele este că am spus că fără democraţie nu există drepturi ale omului", a incheiat Severin. El a fost numit un "agitator" de către ambasadorul Cubei.

×
Subiecte în articol: externe omului