x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Sharon vrea guvern de uniune nationala

Sharon vrea guvern de uniune nationala

02 Dec 2004   •   00:00

CRIZA - Premierul israelian a demis cinci ministri si isi cauta aliati noi

Sperantele de punere in aplicare a planului de retragere din Fasia Gaza au fost aproape spulberate de criza izbucnita in sanul Guvernului israelian, criza pe care doar premierul Sharon o mai poate rezolva.
ANA ILIE

PROBLEME. Premierul Ariel Sharon ar vrea sa faca un guvern de uniune nationala
Premierul israelian Ariel Sharon are de rezolvat inca o criza aparuta in sanul Guvernului sau, dupa demiterea a cinci dintre membrii coalitiei, dupa un vot furtunos cu privire la bugetul pentru 2005. Daca Sharon nu reuseste sa stabilizeze Executivul slabit de demiterea ministrilor, toti membri ai partidului laic Shinui, punerea in practica a planului de retragere din Fasia Gaza s-ar putea amana pe termen nedefinit, avand in vedere ca singura solutie pentru liderul israelian ar mai fi convocarea alegerilor anticipate. Printre cei demisi se numara si vicepresedintele Shinui, fostul ministru de Interne Avraham Poraz, singurul roman din Guvernul israelian. Poraz s-a nascut la Bucuresti.

O SANSA. Sharon s-a tinut de cuvant si i-a lasat fara slujba pe cei cinci ministri membri ai partidului Shinui din coalitia de guvernamant, dupa ce acestia au votat impotriva legii bugetului pe 2005, propusa de Executivul israelian miercuri in plenul Parlamentului. Partidul Shinui se opune vehement bugetului, deoarece acorda subventii partidelor ultra religioase. Singura sansa ca Sharon sa isi mai salveze acum Executivul este sa faca un guvern de coalitie nationala cu partidul laburist si cu unul dintre partidele religioase mai mici. Sharon trebuie sa se miste repede, pentru ca, spun analistii, luni l-ar putea astepta un vot de neincredere in Parlament, care ar declansa alegeri anticipate.

SURPRIZA. O alta surpriza este candidatura, din inchisoare, a liderului miscarii Fatah Marwan Barghouti, care s-a razgandit in ultima clipa si s-a decis sa participe la alegerile prezidentiale care il vor decide pe succesorul lui Yasser Arafat la conducerea Autoritatii Palestiniene. Barghouti si-a facut cunoscuta intentia delegand-o, din inchisoare, pe sotia sa, Fadwa, sa ii depuna candidatura. Barghouti se va infrunta cu liderul Organizatiei pentru Eliberarea Palestinei, Mahmud Abbas ceea ce se anunta de pe acum o lupta pe viata si pe moarte.

×
Subiecte în articol: externe sharon