x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Silvester, spionul care venea din frig

Silvester, spionul care venea din frig

de Mihaela Matachita    |    06 Apr 2010   •   00:00

Un diplomat suedez, cu numele de cod Silvester, a transmis Rusiei documente confidenţiale despre sistemul de comunicaţii al Uniunii Europene, a relatat AFP.

Tabloidul suedez Expressen a relatat "cazul Silvester", citând un transfug în SUA, Serghei Tretiakov, fost agent al Serviciului rus de Informaţii Externe (SVR). Dar autorităţile suedeze au negat că a fost vorba de spionaj, potrivit publicaţiei newyorkeze The Local.

CÂRTIŢA
"Ne-a transmis cantităţi mari de informaţii şi documente, inclusiv privind modul în care state ex-sovietice încercau să se apropie de UE şi NATO", a declarat tabloidului suedez Serghei Tretiakov. Tot el a spus că diplomatul al cărui nume nu a fost dezvăluit a fost recrutat de SVR la sfârşitul anilor '90 la New York şi a avut contacte regulate cu serviciile ruse între 1999 şi 2000, oferind documente clasificate privind sistemul european de informaţii interne Coreu (Correspondance europeene), o reţea de comunicaţii în domeniul politicii externe. "Era foarte valoros. Ne oferea acces constant şi pertinent la informaţii la zi", a mai spus agentul rus, refugiat în SUA din anul 2000. "Documentele pe care le-am primit de la Silvester erau legate, între altele, de conflictul din Kosovo şi erau evident de mare interes pentru Rusia", a precizat agentul, care a activat sub acoperire diplomatică la misiunea permanentă a Rusiei la ONU.

DETERGENTUL
Silvester activează în continuare în Ministerul suedez de Externe şi a recunoscut că a avut contacte cu "reprezentanţi" ruşi, dar a calificat acuzaţiile lui Tretiakov ca "necorespunzând realităţii".

Serviciul de contrainformaţii suedez Sropo a fost informat de CIA în legătură cu activităţile diplomatului, iar procurorul Tomas Lindstrand a deschis o anchetă pentru spionaj în 2002. Aceasta a fost abandonată după numai trei luni, deoarece informaţiile la care a avut acces Silvester au fost considerate ca având în principal un conţinut politic. "Pentru ca o astfel de activitate să fie considerată spionaj, sunt necesare probe că informaţiile transmise ameninţau securitatea naţională şi este dificil în cazul în care informaţiile au un conţinut politic", şi-a justificat decizia procurorul Lindstrand.

Expressen aminteşte că Tretiakov a făcut şi în ianuarie 2008 dezvăluiri incendiare, deconspirând mai mulţi diplomaţi britanici, canadieni şi americani care ar fi spionat în favoarea Rusiei.

×
Subiecte în articol: externe