x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Silvio Berlusconi şi pericolele care îl pândesc la Summitul G8

Silvio Berlusconi şi pericolele care îl pândesc la Summitul G8

09 Iul 2009   •   00:00

Un preşedinte al Consiliului de Miniştri italian afectat de mai multe scandaluri a prezidat miercuri, 8 iulie, în localitatea L'Aquila reuniunea internaţională a celor mai bogate ţări. La 72 de ani, Silvio Berlusconi este decanul de vârstă al participanţilor la summitul G8. Este şi cel mai experimentat, aflându-se la cel de-al treilea summit organizat în Italia, după cele de la Napoli, din 1994, şi de la Genova, din 2001, marcate de numeroase incidente şi de moartea unui tânăr militant, relatează cotidianul elveţian Le Temps.



G8 de la L'Aquila pare a fi totuşi pentru şeful guvernului italian cel mai periculos. Este vorba de un adevărat test politic şi diplomatic pentru Silvio Berlusconi. Pentru că pământul continuă să fie nesigur în Abruzzo, hotărârea de a schimba locul de desfăşurare a summitului din Insula Maddalena, în L'Aquila în semn de solidaritate cu populaţia afectată de cutremur pare a fi fost hazardată, crede ziarul elveţian menţionat. Problemele de securitate şi de organizare în jurul cazărmii Gărzii de Finanţe din Coppito, de la periferia oraşului, au lăsat loc îndoielii asupra posibilităţii de a organiza reuniunea acolo.

Infirmând zvonurile care circulau pe seama unui eventual transfer in extremis al şefilor de stat şi de guvern la Roma, serviciile lui Berlusconi au spus marţi: "Nu există un plan B în cazul unor mişcări violente. G8 se ţine la L'Aquila sau nu se ţine deloc."

Silvio Berlusconi, subiect al mai multor scandaluri, trebuie să prezideze o reuniune internaţională în contextul unei crize economice mondiale. Il Cavaliere continuă să fie popular în rândurile opiniei publice. Dar dezvăluirile asupra vieţii sale particulare şi cererea de divorţ înaintată de soţia sa, Veronica Lario, pe motiv că "n-ar mai putea sta cu un om care frecventează minore", au început să-i zdruncine optimismul. Declaraţiile "fetei de companie" Patrizia D"Addario, care a afirmat că a petrecut o noapte cu Il Cavaliere în noiembrie 2008, la reşedinţa acestuia din Roma, transformată în "harem", au cam ştirbit imaginea de om de stat care lucrează exclusiv pentru ţară şi pe care reuşise să şi-o făurească în ultimul an.

Opoziţia de stânga denunţă "dezvăluirile stânjenitoare pentru ţară", iar Biserica catolică a intervenit în repetate rânduri, cerând un comportament mai "sobru". Fotografii făcute la vila lui Berlusconi din Sardinia înfăţişând tinere pe jumătate dezbrăcate şi pe fostul premier ceh Mirek Topolanek în situaţii delicate au sporit confuzia. În Italia, cea mai mare parte a fotografiilor a fost confiscată de justiţie, fiind considerată un atac la viaţa privată. Însă unele ziare străine le-au publicat. Presa engleză, mai ales cea a lui Rupert Murdoch, concurentul lui Silvio Berlusconi, este deosebit de virulentă. The Times a anunţat chiar publicarea unor noi fotografii explozive în timpul G8.

Acest lucru produce îngrijorare în anturajul lui Berlusconi pentru că aduce aminte de summitul Naţiunilor Unite asupra criminalităţii de la Napoli (1994). În ziua deschiderii, preşedintele Consiliului a primit vestea declanşării unei anchete pentru corupţie împotriva sa, fiind constrâns să demisioneze câteva săptămâni mai târziu. Fostul premier Massimo D"Alema (Partidul Democrat, centru-stânga) a afirmat luni, 6 iulie, că "se prevăd noi evenimente". "Împreună cu ziarele prietene, stânga pregăteşte un complot pentru răsturnarea lui Il Cavaliere", scria marţi, 7 iulie, cotidianul Il Giornale, proprietatea familiei Berlusconi. Un articol din The Guardian a înrăutăţit şi mai mult climatul. Potrivit cotidianului britanic, Roma n-ar fi pregătit corect agenda G8, obligând Statele Unite să preia controlul manifestării. Ziarul a sugerat chiar scoaterea Italiei din G8. "Este o glumă", s-a apărat, în replică, ministrul italian al Afacerilor Externe, Franco Frattini.

×
Subiecte în articol: externe berlusconi