x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Siria: Rebelii se apropie de Dabiq, oraş simbolic pentru Statul Islamic (OSDO)

Siria: Rebelii se apropie de Dabiq, oraş simbolic pentru Statul Islamic (OSDO)

05 Apr 2016   •   18:58
Siria: Rebelii se apropie de Dabiq, oraş simbolic pentru Statul Islamic (OSDO)

Rebelii sirieni se apropiau marţi de oraşul Dabiq (nord), aflat sub controlul Statului Islamic (SI), după ce i-au alungat pe jihadişti din peste zece sate, a anunţat Observatorul sirian pentru drepturile omului (OSDO), citat de AFP.

Forţele rebele se află la 10 km de Dabiq, un oraş din provincia Alep, de o importanţă simbolică pentru SI, a indicat Rami Abdel Rahman, preşedintele OSDO, care dispune de o vastă reţea de militanţi şi de surse medicale în Siria.

''De la jumătatea lunii martie, combatanţii rebeli şi islamişti, susţinuţi de Turcia, au preluat controlul unei zone de frontieră care se întinde pe 15 km'', a afirmat Abdel Rahman.

Formaţiunile rebele, inclusiv grupările islamiste Faylaq al-Sham şi Brigăzile Sultan Murad, au preluat controlul a 14 sate, a precizat preşedintele OSDO, adăugând că tirurile de artilerie ale armatei turce au contribuit la înaintarea ofensivei.

Dabiq a fost cucerit în august 2014 de către Statul Islamic. În sec. al XVI-lea, Dabiq a fost teatrul unei bătălii decisive în care otomanii i-au învins pe mamelucii veniţi din Egipt şi au întemeiat un imperiu pe care Statul Islamic îl ia drept model.

Gruparea jihadistă, care a proclamat în iunie 2014 ''un califat'' în teritoriile pe care le controlează în Siria şi Irak, şi-a denumit ''Dabiq'' revista de propagandă anglofonă online. AGERPRES

×
Subiecte în articol: siria rebelii sirieni dabiq