x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Situație dramatică în Republica Moldova. Economia s-ar putea prăbuși în contextul crizei energetice

Situație dramatică în Republica Moldova. Economia s-ar putea prăbuși în contextul crizei energetice

14 Sep 2022   •   17:20
Situație dramatică în Republica Moldova. Economia s-ar putea prăbuși în contextul crizei energetice
Sursa foto: Hepta

Economia extrem de afectată a Republicii Moldova s-ar putea confrunta cu un dublu şoc al întreruperii gazului rusesc şi al preţurilor „extraordinar de ridicate” la energie, în timp ce se pregăteşte pentru iarnă, a declarat premierul Natalia Gavriliță, potrivit Bloomberg.

Aceasta a spus că naţiunea, de 2,6 milioane de locuitori, se pregăteşte pentru toate scenariile posibile, cu inflaţia anuală depăşind 30% şi un termen limită stabilit la 1 octombrie pentru a negocia o rambursare a datoriei cu Gazprom din Rusia.

Fără niciun progres în discuţii, administrația Vladimir Putin este împotriva actualei președinte Maia Sandu, aleasă în urmă cu doi ani, și se preconizează o  întrerupere completă a livrărilor de gaze naturale, în pofia contractului pe cinci ani al Republicii Moldova cu gigantul rus.

„Chiar dacă Gazprom continuă livrările, mai trebuie să reducem consumul pentru că preţurile sunt foarte, foarte mari”, a spus Gavriliţa, într-un interviu acordat la Bucureşti. Creşterea preţurilor este o „anomalie” pentru vară, a spus ea, „şi nu ştim cât de mult vor continua să crească în timpul iernii”.

R. Moldova a insistat asupra ambiţiilor de aderare la UE, a cărei cerere a fost acceptată în luna iunie, alături de cea a Ucrainei. 

Guvernul a luat o serie de măsuri pentru a uşura povara energetică, trecând sistemul de încălzire din Chişinău de la gaze la păcură şi vizând o reducere a consumului cu 15%. Guvernul Gavriliţă a deschis discuţiile cu Romania în scopul unor potenţiale livrari de gaze la un preţ accesibil.

Relaţiile R. Moldova cu Moscova s-au înrăutăţit chiar înainte de conflictul din Ucraina, în contextul problemelor din Transnistria.

Gavriliţă a spus că discuţiile s-au intensificat cu autorităţile autoproclamate din Transnistria, în virtutea păstrării „păcii şi stabilităţii din ţară”.

×