Parizienii uimiţi au dat ochii vineri cu un cetaceu de 20 de metri pe cheul de la Tournelle, în apropiere de catedrala Notre-Dame. Însă balena este o operă de artă, foarte realist lucrată, a grupului belgian Captain Boomer, relatează Le Figaro.
Cetaceul, care cântăreşte puţin mai mult de 30 de tone, ar fi un mascul de circa 20 de ani. Animalul miroase a apă murdară şi din gură îi curg încă picături de sânge, scrie cotidianul în ediţia sa online despre primele impresii lăsate de cetaceu.
"Intrigată, m-am apropiat şi am văzut că specialişti belgieni îmbrăcaţi în bluze albe examinau animalul. Ei mi-au explicat că balena a murit cu siguranţă în această noapte din cauza epuizării. Oamenii de ştiinţă au adăugat că fenomenul s-ar putea repeta, pentru că ar exista un grup format din mai mulţi caşaloţi în Sena", a declarat o trecătoare pentru reporterii Le Figaro.
La faţa locului a fost instalat un dispozitiv de securitate, pentru a ţine curioşii la distanţă şi a le permite experţilor să examineze cadavrul. Parizieni şi turişti deopotrivă fac poze şi filmează cetaceul eşuat, fără a le trece nicio clipă prin minte că este vorba despre o farsă.
Caşalotul, în pofida impresionantului său realism, este o operă de artă din plastic realizată de grupul belgian Captain Boomer. Înfiinţat în 2007, grupul de artişti ecologişti nu se află la prima farsă. Ei au încercat să reproducă experienţa în toată Europa, la Londra, la Scheveningen (Olanda), Valencia (Spania) şi în mai multe oraşe belgiene, precum Ostende şi Anvers.
"Scopul nostru este de a ne juca cu frontierele dintre ficţiune şi realitate, de a-i intriga pe oameni, de a-i face să se mire, să vorbească... Este o manieră artistică de a sensibiliza asupra mediului", a explicat Bart Van Peel, fondator al Captain Boomer. "Aceste sculpturi suprarealiste sunt ca o imensă metaforă a disfuncţionalităţii sistemului nostru ecologic. Oamenii simt că legătura lor cu natura este perturbată", a adăugat el.
Alegerea Parisului pentru instalarea sculpturii nu este o întâmplare. "Parisul este un oraş simbolic. Nu puteam face acest lucru în altă parte în acest an: Parisul a fost curtea Europei, un focar cultural important, dar şi capitala cea mai implicată în chestiuni de mediu şi ecologice", a adăugat el.
Opera de artă va putea fi văzută timp de trei zile pe cheul de la Tournelle, înainte de a fi mutată într-un alt oraş european. În orice caz, apreciază Le Figaro, membrii grupului belgian pot să-şi frece mâinile de încântare: farsa lor artistică a funcţionat dincolo de orice speranţe.AGERPRES