După ce a pierdut teren în Siria și Irak, organizația teroristă Stat Islamic (SI) pare să se reorienteze către China. În primul lor mesaj de amenințare la adresa Beijing-ului, jihadiștii au difuzat o înregistrare de 30 de minute, care prezintă execuții și scene din viața cotidiană a luptătorilor chinezi de origine musulmană.
„Voi, popor chinez care nu înțelege vocea oamenilor, să știți că noi, soldații Califatului, vom veni să vă învățăm limbajul armelor și să vărsăm râuri de sânge drept răzbunare împotriva opresorilor”, spune în înregistrare un militant radical, chiar înainte de a executa un prizonier, scrie site-ul de investigații online „Vocativ”. Călăul se întoarce apoi spre victima sa, care este atârnată de tavan, cu capul în jos, și îi taie gâtul, în timp ce un copil privește scena dintr-un colț al camerei. Înregistrarea face referire apoi la persecuțiile la care este supusă minoritatea uigură de către guvernul de la Beijing și prezintă secvențe cu forțele chineze de securitate, arestând musulmani. Mesajul de amenințare trimis de SI mai conține imagini cu tineri și copii înarmați, care sunt îndoctrinați religios și primesc pregătire militară. Copiii se antrenează cu armament de război, iar unul dintre ei simulează execuția unui „prizonier” aflat în genunchi. După mai multe antrenamente, mai scrie „Vocativ”, un copil numit Abd al-Rashid al-Turkistani execută un prizonier în mod real, trăgându-i un glonț în tâmplă.
Uigurii, cap de pod al SI
Uigurii sunt un grup etnic turc care trăiește în mare parte pe teritoriul Chinei, în provincia vestică Xinjiang. Aproximativ trei pătrimi dintre uiguri se află în China, iar restul sunt răspândiți în Kazahstan și Kârgâzstan. Majoritatea uigurilor sunt de religie sunnită, ramură a religiei islamice din care provine și Stat Islamic. Din rațiuni religioase și de securitate, această minoritatea este, deseori, ținta guvernului de la Beijing. Potrivit organizației pentru apărarea drepturilor omului „Human Rights Watch”, între măsurile represive adoptate în ultima vreme de autoritățile chineze se numără și o campanie de confiscare a documentelor uigure, precizează „Vocativ”. Mai mult, pe 27 februarie, armata chineză a organizat raiduri antiteroriste în centrul provinciei Xinjiang, masând în capitala regiunii peste 10.000 de militari. În 2015, jihadiștii s-au adresat uigurilor printr-un mesaj în care le cereau acestora să se alăture islamiștilor radicali, în teritoriile controlate de SI.
„Peste 100 de chinezi uiguri au intrat în Stat Islamic, în anul 2016” – „Vocativ”
Președintele Chinei, Xi Jinping, a întreprins anul trecut o vizită în Arabia Saudită, cu scopul de a extinde cooperarea în domeniul combaterii terorismului. Forțele speciale chineze și saudite au participat apoi la exerciții antiteroriste comune. Beijingul este îngrijorat de multă vreme de posibilitatea ca instabilitatea din Afganistan să se extindă și asupra provinciei Xinjiang. Sute de persoane și-au pierdut viața în această provincie în ultimii ani, în incidente atribuite de guvern militanților separatiști.