x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Socialista Martine Aubry şi-a anunţat candidatura la prezidenţialele franceze din 2012

Socialista Martine Aubry şi-a anunţat candidatura la prezidenţialele franceze din 2012

de Marina Constantinoiu    |    28 Iun 2011   •   11:54
Socialista Martine Aubry şi-a anunţat candidatura la prezidenţialele franceze din 2012

Liderul socialistilor francezi, Martine Aubry, si-a anuntat marti, la Lille (nord), candidatura la alegerile prezidentiale din 2012 si, implicit, candidatura la alegerile primare ale partidului sau, care vor fi organizate in luna octombrie, relateaza AFP.

"Vreau sa-i redau Frantei forta, seninatatea, unitatea. Vreau sa redau fiecaruia gustul pentru viitor si dorinta unui destin in comun", a afirmat Martine Aubry, in varsta de 60 de ani, intr-o declaratie adresata francezilor, sustinuta la Lille, oras al carei primar este. "De asemenea, am hotarat sa imi propun candidatura la alegerile prezidentiale", a continuat ea, denuntand politica presedintelui Nicolas Sarkozy, "dusa exclusiv pentru profitul celor mai privilegiati". "Cu sustinerea voastra, cu increderea voastra, imi iau, astazi, in fata voastra, angajamentul victoriei in 2012", a subliniat ea.

Insa, pentru a-l infrunta pe Sarkozy, care probabil va candida pentru un al doilea mandat, in aprilie si mai 2012, Aubry va trebui sa castige alegerile primare din partidul sau. Ea va candida impotriva actualului favorit, potrivit sondajelor, Francois Hollande.

Candidatul socialist va fi desemnat la 9 si 16 octombrie, intr-un scrutin in doua tururi, deschis tuturor simpatizantilor de stanga. Cu acest sistem, inedit in Franta, Partidul Socialist (PS) spera sa atraga cateva sute de mii de alegatori in aceste primare si sa creeze, astfel, un elan popular in jurul candidatului sau.

Anuntul lui Aubry coincide cu deschiderea oficiala a perioadei de depunere a candidaturilor pentru aceste alegeri primare. Aceasta va dura pana la 13 iulie.

In afara de Aubry si Hollande, si-au anuntat, deja, intentia de a candida si Segolene Royal, infranta de Sarkozy in alegerile din 2007, dar si doi reprezentanti ai unei generatii mai tinere din partid, Manuel Valls si Arnaud Montebourg.

Aubry, fiica fostului presedinte al Comisiei Europene (CE) Jacques Delors, a ocupat, in trecut, mai multe posturi ministeriale. Ea este cunoscuta la nivel international pentru instaurarea, la sfarsitul anilor '90, a reducerii, foarte controversate, a timpului de lucru saptamanal, care i-a adus porecla de "Doamna 35 de ore".

Candidatura lui Aubry a devenit inevitabila dupa arestarea, pentru tentativa de viol, la New York, a fostului director al Fondului Monetar International (FMI), Dominique Strauss-Kahn, la jumatatea lunii mai. Acesta domina, pana atunci, cursa pentru investitura socialista.

×