x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Solidaritatea = 25

Solidaritatea = 25

de Camelia Muntean    |    24 Aug 2005   •   00:00
Solidaritatea = 25

Primul sindicat liber din fostul bloc sovietic, Solidaritatea, aparut in 1980 in Polonia, implineste 25 de ani. Din trecutul sau glorios a ramas insa doar faima unor vremuri de mult apuse.

Solidaritatea, sustinut masiv de polonezi in timpul luptei anticomuniste, considerat un soi de stindard al libertatii in fostul bloc sovietic, a suferit in timp o transformare nefericita, devenind un sindicat obisnuit. Daca in urma cu 25 de ani avea 10 milioane de membri intr-o tara cu 35,6 milioane de locuitori, Solidaritatea este sustinut astazi de numai 800.000 de polonezi, iar imaginea sa este din ce in ce mai terna.

FENOMEN SOCIAL UNIC. La infiintarea sa, in timpul grevelor de la santierele navale din Gdansk "a reprezentat un fenomen social unic. Oameni de stanga si de dreapta, nationalisti, liberali si conservatori, catolici si atei s-au unit pentru a lupta impotriva inamicului comun, comunismul", afirma Stanislaw Mocek, sociolog la Academia poloneza de stiinte. Referindu-se la acest adevarat fenomen, liderul istoric al Solidaritatii, Lech Walesa, declara ca in primul an dupa infiintare sindicatul a avut cea mai multa putere, putere ce i-a ajuns apoi, in ciuda reprimarii la care a fost supus de generalul Wojciech Jaruzelski dupa instituirea legii martiale in 1981, sa rastoarne regimul comunist opt ani mai tarziu. "Am vrut sa instituim democratia si pluralismul. Si capitalismul…", declara Walesa, devenit, in 1990, primul presedinte ales democratic in Polonia de dupa razboi.

FLIRTUL CU POLITICA. La originea schimbarilor prin care a trecut Solidaritatea se afla nemultumirea polonezilor care arunca asupra acestuia responsabilitatea actiunilor gresite ale tuturor guvernelor din ’90 incoace. Si aceasta nu in mod gratuit pentru ca Solidaritatea a flirtat si cu politica, infiintand pe scheletul sau un partid. A format apoi un guvern si si-a incheiat cariera in acest domeniu sub auspiciile unui imens scandal legat de lupta pentru putere si coruptie.

Referindu-se la miscarea sindicala care i-a dat batai de cap in anii ’80, generalul Jaruzelski sustine ca legenda Solidaritatii ar fi chiar mai puternica decat a fost vreodata sindicatul. El afirma ca muncitorii chemati la greva de Solidaritatea nu au contestat, cel putin la inceput, regimul comunist, ei cerand doar "o viata mai buna in socialism". Referindu-se la actualul sindicat, Walesa declara ca "abia acum Solidaritatea a devenit un sindicat adevarat". Lucru contestat insa chiar de fostii sai membri si lideri.

×
Subiecte în articol: externe solidaritatea