x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Sondaj Gallup - Diplomatia, criticata

Sondaj Gallup - Diplomatia, criticata

de Irina Cristea    |    01 Noi 2005   •   00:00
Sondaj Gallup - Diplomatia, criticata

Politica externa a Romaniei nu se indreapta intr-o directie multumitoare, dar diplomatii romani au reusit destul de bine sa promoveze interesele romanesti.

Politica externa a Ro-maniei nu se indreapta intr-o directie multumitoare, dar diplomatii romani au reusit destul de bine sa promoveze interesele romanesti. Paradoxul face parte din concluziile unui sondaj Gallup dat publicitatii ieri.

Romanii au o parere mai degraba proasta despre politica externa a Romaniei din ultimii 15 ani, este una dintre concluziile unui sondaj Gallup, ale carui rezultate au fost date publicitatii ieri de Institutul pentru Politici Publice (IPP). Nemultumiti de diplomatia romaneasca s-au declarat 51% dintre cele 1.050 de persoane chestionate, dintre care 5% au spus chiar ca i-ar acorda calificativul "foarte proasta".

Sondajul a scos la lumina si faptul ca doar 1% dintre romanii care au luat parte la cercetarea Gallup considera ca demersurile Romaniei in plan extern au fost foarte bune. O parere buna despre directiile abordate de diplomatie au 34% dintre romani, mai arata rezultatele sondajului.

PARADOX. Multi dintre cetatenii care au spus in proportie de 51% ca sunt nemultumiti de politica externa a Romaniei sunt insa de parere ca interesele tarii sunt bine reprezentate in plan diplomatic. Mai precis, 49% dintre cei chestionati. Cat despre ce inseamna interesele si obiectivele majore ale Romaniei in plan international, romanii s-au exprimat destul de clar: asigurarea securitatii internationale si combaterea terorismului, promovarea si apararea drepturilor omului si obtinerea unui beneficiu economic maxim pentru Romania.

ROLUL PRESEDINTELUI. Potrivit rezultatelor cercetarii, romanii sunt de parere ca politica externa a Romaniei este influentata in mare masura de presedintele tarii, pe care il situeaza pe primul loc in clasamentul persoanelor cu un cuvant greu de spus in aceasta privinta. Pe pozitia a doua se situeaza Uniunea Europeana si guvernele europene, iar Guvernul Romaniei ocupa pozitia a treia, urmat de organizatiile internationale si de Guvernul SUA.

Tot seful statului este considerat de 25% dintre cei chestionati ca fiind cel care promoveaza cel mai bine imaginea Romaniei pe plan extern. El este urmat indeaproape de catre sportivi, pe care 24% dintre romani ii crediteaza cu aceeasi influenta. Diplomatii se situeaza pe pozitia a patra (10%), fiind devansati de catre artisti si oameni de cultura (13%) si urmati de Executiv (6%).
×
Subiecte în articol: externe româniei