x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Spania: cu 2.000-3.000 de euro cumperi o româncă

Spania: cu 2.000-3.000 de euro cumperi o româncă

de Carmen Plesa    |    28 Feb 2010   •   00:00

Nu mai puţin de 360.000 de femei se ocupă în Spania cu cea mai veche meserie din lume, iar 90% din ele sunt imigrante. În lumea prostituţiei din Spania se rulează zilnic 50 de milioane de euro, susţin jurnaliştii de la El Periodico.

Cele 18.000 de milioane de euro pe an rezultatele din această afacere, care este ilegală în Regatul Iberic, reprezintă 1,6% din PIB. Şi asta fără să se pună la socoteală banii pe care-i scot legal cluburile care oferă spectacole de striptease, de exemplu.

Jumătate din femeile care practică această activitate se prostituează în peste 4.890 de cluburi şi bordeluri de pe teritoriul iberic, iar restul pe străzi şi în parcuri. Potrivit jurnaliştilor spanioli, majoritatea prostituatelor fac parte din reţele de exploatare sexuală. Codul penal spaniol prevede pedepse de 6 până la 12 ani de închisoare pentru cei care, prin violenţă şi intimidare, obligă o femeie să se prostitueze.

Dar în ciuda numărului mare de proxenaţi şi a traficului evident cu carne vie, pedepsele nu apar foarte des, deoarece infracţiunea este destul de greu de probat.

Peste 90% dintre prostituate sunt victime ale reţelelor de exploatare sexuală, potrivit declaraţiilor Laurei Seara, directoarea Institutului pentru Femei. Seara a mai spus că o româncă ce va fi trimisă să se prostitueze se poate cumpăra cu o sumă de 2.000-3.000 de euro.

În regiunea Catalunya, româncele sunt cele mai numeroase între imigrantele care se prostituează. Conform El Periodoco, trei sferturi din prostituatele din această zonă sunt străine. Dintre acestea, 37,5% provin din România, 21,7% ­ din America Latină, iar 7,8% ­ din Maroc.

Jurnaliştii olandezi analizează şi "optica europeană" în privinţa prostituţiei, cu cele două ţări aflate pe poziţii total opuse: Suedia şi Olanda. În ţara scandinavă prostituţia este interzisă, iar cei prinşi că apelează la serviciile unei prostituate sunt amendaţi cu sume consistente sau trimişi la închisoare şase luni, iar în Olanda prostituţia este privită ca o profesie.

×
Subiecte în articol: diaspora