x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Spania - El Mundo: Avalanşa de romăni nu se mai opreşte

Spania - El Mundo: Avalanşa de romăni nu se mai opreşte

de Jurnalul National    |    05 Dec 2007   •   00:00

Mii de romăni care se pregăteau să plece in Italia s-au răzgăndit şI au luat-o spre Spania, in ultimele săptămăni, comentează cotidianul iberic El Mundo.

Mii de romăni care se pregăteau să plece in Italia s-au răzgăndit şI au luat-o spre Spania, in ultimele săptămăni, comentează cotidianul iberic El Mundo. Conform cifrelor oficiale, in Spania erau, la sfărşitul lui 2006, 211.000 de rezidenţi de naţionalitate romăna, iar acum sunt 505.000. Dacă s-ar aduna toţi, ar forma al doilea oraş, ca populaţie, după Bucureşti - spun ziariştii spanioli.

Asociaţiile romănilor din Spania afirmă insă că, in realitate, comunitatea romănească din această ţară este mult mai mare, dar că Guvernul evită să dea cifrele adevărate pentru a nu crea panică. Potrivit lui Daniel Ioniţă, preşedintele Asociaţiei Romăneşti din Castellon, numărul romănilor din Spania depăşeşte cifra de un milion.

In ultimele săptămăni, susţin ziariştii spanioli, zeci de autobuze pline cu romăni care plănuiseră, iniţial, să meargă in Italia, au sosit in Spania, unde s-au indreptat spre zonele Cataluña, Aragón, Levante sau Castilla-La Mancha. Romănii ar fi făcut această alegere speriaţi de decretul-lege privind expulzarea cetăţenilor comunitari, adoptat de Guvernul Prodi.

Potrivit El Mundo, decretul şi toate discuţiile create in jurul lui au creat un fel de "barieră" in minţile romănilor, care au renunţat la ideea de a pleca in Italia şi s-au indreptat către Spania.

Â

×
Subiecte în articol: diaspora Spania