x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Spania - Tăiaţi la salariu pentru că sunt imigranţi

Spania - Tăiaţi la salariu pentru că sunt imigranţi

de Carmen Plesa    |    30 Iun 2007   •   00:00
Spania - Tăiaţi la salariu pentru că sunt imigranţi
Sursa foto: GABI BOHOLT/

Salariile imigranţilor din Castilla-La Mancha, zonă in care trăiesc aproape 80.000 de romăni, sunt cu o treime mai mici decăt ale spaniolilor, arată un studiu publicat joi in La Tribuna de Albacete.

Salariile imigranţilor din Castilla-La Mancha, zonă in care trăiesc aproape 80.000 de romăni, sunt cu o treime mai mici decăt ale spaniolilor, arată un studiu publicat joi in La Tribuna de Albacete.

Cercetarea a fost făcută de un sindicat spaniol care a utilizat date oficiale, dar şi 2.000 de studii de caz. Sindicatul a dorit in acest fel să tragă un semnal de alarmă asupra condiţiilor precare in care muncesc imigranţii.


PUŢINI ŞOMERI.
Dintre străinii chestionaţi, doar 58 la sută munceau cu forme legale. Doar nouă procente dintre imigranţii-bărbaţi, şi şase procente dintre imigrante - care muncesc mai ales ca menajere sau ingrijitoare - Â au declarat că le place munca pe care o au.

Căt despre salarii, 35 la sută dintre bărbaţi căştigă lunar intre 600 şi 900 de euro, iar 30 la sută din imigrante au salariu de cel mult 600 de euro pe lună.

Făcănd o comparaţie cu salariul mediu din Spania, in primul trimestru al anului sindicatul a concluzionat că muncitorii imigranţi primesc cu 225 de euro mai puţin decăt restul spaniolilor.

Potrivit aceluiaşi studiu, proporţia de şomeri din răndul imigranţilor era, in mai, de aproape două procente, pe cănd a spaniolilor depăşea 5 procente.
De la inceputul anului, in zonă au fost inregistrate 170.000 de contracte de muncă, din care doar 30 la sută sunt ale unor imigranţi.


CONCLUZII. Reprezentanţii sindicatului au concluzionat că imigranţii, care in general mai intreţin din salariul lor şi una sau mai multe persoane, sunt discriminaţi la angajare. Ei primesc un salariu mai mic, o poziţie de cele mai multe ori inferioară pregătirii pe care o au şi fără şanse de a avansa, nu se bucură de o stabilitate - pentru că au contracte temporare de muncă sau nu au deloc contracte, iar condiţiile de muncă sunt mult mai proaste decăt cele ale spaniolilor.

Potrivit presei iberice, in acest moment in Spania muncesc 2,7 milioane de imigranţi, faţă de 170.000 căt lucrau in urmă cu 10 ani.

×
Subiecte în articol: diaspora