x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Spion GRU în Ministerul eston al Apărării

Spion GRU în Ministerul eston al Apărării

de Mihaela Matachita    |    14 Noi 2008   •   00:00

Un fost oficial de rang înalt din cadrul Ministerului eston al Apărării, care a fost acuzat de înaltă trădare, este un fost agent KGB care continua să spioneze în favoarea Rusiei, a relatat un cotidian eston citat de RIA Novosti, în pagina electronică.

Hermann Simm (61 de ani) a fost arestat la 21 septembrie împreună cu soţia sa, Heete Simm, sub suspiciunea de strângere şi comunicare ilegală de informaţii clasificate în folosul Rusiei. Potrivit cotidianului The Postimees, fostul director al departamentului pentru securitate din cadrul Ministerului eston al Apărării a mărturisit deja în detaliu activităţile sale ilegale, care au inclus transferul de documente secrete despre UE, Estonia şi NATO către GRU, serviciul militar rus de informaţii. Simm le-a spus anchetatorilor că a fost recrutat de KGB în perioada sovietică şi a fost abordat de agenţii GRU în anii '90, fiind ameninţat că va fi deconspirat ca fost agent KGB, dacă refuză să lucreze în continuare cu Rusia.

Simm a deţinut anterior mai multe funcţii în cadrul Ministerului eston de Interne şi o funcţie de rang înalt în poliţie.

În 2001, a fost desemnat directorul unui departament secret, nou format. Ca director al Departamentului pentru Securitate din Ministerul Apărării, Simm a răspuns de protecţia secretelor de stat. Departamentul este responsabil totodată cu accesul la informaţiile clasificate şi gestionarea informaţiilor de la organizaţiile internaţionale, inclusiv NATO, UE şi alţi parteneri pentru apărare ai Estoniei.

Un fost oficial de rang înalt din poliţie a declarat pentru Postimees că Simm ar fi putut fi recrutat de KGB, prin şantaj pentru bişniţă,  în timp ce studia la Academia de poliţie din Moscova, în anii '80.

×
Subiecte în articol: externe