x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Stalin, model pentru georgieni

Stalin, model pentru georgieni

de Sînziana Stancu    |    02 Oct 2008   •   00:00

Ca oricare dictator, şi fostul lider sovietic, Iosif Stalin, continuă să fascineze, în ciuda faptului că este dezavuat şi condamnat pentru comportamentul său în orice societate democratică din zilele noastre.

Ca oricare dictator, şi fostul lider sovietic, Iosif Stalin, continuă să fascineze, în ciuda faptului că este dezavuat şi condamnat pentru comportamentul său în orice societate democratică din zilele noastre.


Aşa se întâmplă şi în Georgia, după recentul conflict armat cu Rusia, scrie International Herald Tribune. Pentru unii georgieni, Stalin este şi o sursă de câştig. Acesta este cazul cetăţeanului georgian Jamil Ziadaliev, care îl imită în amănunt pe fostul dictator sovietic. Jamil are 64 de ani, se îmbracă şi se comportă ca Stalin şi îşi câştigă astfel existenţa, animând nunţile şi alte petreceri ale georgienilor, unde dansează pe muzică sovietică şi face glume pentru public, în “costumul” lui Stalin.


Respectat

Ingeniosul Jamil are parte de multe avantaje de pe urma deghizării sale, cum ar fi mese gratuite la restaurant şi chiar trecerea cu uşurinţă prin punctele de control, mai scrie IHT. După părerea lui Jamil, “toţi georgienii îl respectă pe Stalin, pentru că a fost un mare lider, care a creat un mare imperiu, dar şi pentru că este cea mai mare personalitate georgiană”.


Malefic

International Herald Tribune îi dă dreptate, constatând că, într-adevăr, 37% dintre georgieni se mândresc şi în ziua de astăzi că sunt compatrioţi cu Stalin. “Orice s-ar spune, cultul lui Stalin persistă în ţara de doar 4,6 milioane de locuitori”, scrie IHT. Criticii lui Jamil sunt însă vehemenţi. “Stalin a fost Satana. A omorât mulţi oameni. Nu-mi pasă că a fost georgian. Era malefic”, declară un alt georgian, ika Jabanaşvili, ai cărui bunici au fost deportaţi de Stalin în campania de reprimare a minorităţilor. Istoricul Vakhtang Guruli susţine că Stalin este considerat în continuare “mai mult decât un om, un fel de supraom”, iar manualele actuale de istorie îl elogiază pe fostul dictator sovietic pentru că l-a învins pe Hitler şi a făcut din fosta URSS o superputere industrială.

×
Subiecte în articol: externe stalin