x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Stat nou - Voronin face diplomaţie secretă

Stat nou - Voronin face diplomaţie secretă

de Vitalie Calugareanu    |    06 Feb 2008   •   00:00

Corespondenţă din Chişinău
Liderul comunist prorus de la Chişinău, Vladimir Voronin, face diplomaţie secretă, ca în perioada sovietică. Potrivit ultimelor consultări secrete moldo-ruse, inclusiv la nivel înalt, unii lideri ai opoziţiei de peste



Corespondenţă din Chişinău
Liderul comunist prorus de la Chişinău, Vladimir Voronin, face diplomaţie secretă, ca în perioada sovietică. Potrivit ultimelor consultări secrete moldo-ruse, inclusiv la nivel înalt, unii lideri ai opoziţiei de peste Prut nu exclud posibilitatea apariţiei, cât mai curând, a unui nou stat care ar substitui Republica Moldova şi Transnistria. O atare ofertă rusească, susţin experţii, nu are de ce să nu-i fie pe plac lui Vladimir Voronin, deoarece, din punct de vedere juridic, el ar obţine astfel dreptul de a pretinde un al treilea mandat de şef al statului.


DIN DOUÅ, UNUL. La sfârşitul lunii ianuarie, mai precis la data de 22, Vladimir Voronin s-a întâlnit la Moscova cu Vladimir Putin, fără însă ca vreun detaliu din întrevederea lor să fie făcut public. După zece zile, consilierul său prezidenţial, Mark Tkaciuk, şi ministrul moldovean al Reintegrării, Vasilii Şova, au plecat la Moscova "pentru consultări", vizită ce a coincis cu prezenţa la Kremlin a pretinsului preşedinte al Sovietului Suprem de la Tiraspol (Parlamentul transnistrean), Evgheni Şevciuk, despre care presa rusă a scris că ar urma să îl înlocuiască, în scurt timp, pe şeful grupării separatiste, Igor Smirnov. Având în vedere toate acestea, liderul opoziţiei social-liberale de la Chişinău, Oleg Serebrean, a lansat ipoteza, plauzibilă şi nedezminţită de preşedinţia moldoveană, despre un proiect politic ce ar urma să culmineze cu apariţia unui nou stat, compus din Moldova şi Transnistria, proiect care i-ar oferi preşedintelui Voronin, aflat la ultimul său mandat, dreptul de a mai pretinde nu unul, ci încă două mandate de preşedinte. Puterea ar urma să lanseze oficial acest proiect politic la vară, atunci când opoziţia va fi mai fragilă ca niciodată, când mass-media independentă va fi sugrumată definitiv şi, cel mai grav, când mulţi dintre cei în măsură să se opună şi să facă zarvă se vor afla în vacanţă, a mai spus Serebrean.

×
Subiecte în articol: externe