x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Statele Unite au restituit Irakului circa 3.800 de artefacte antice

Statele Unite au restituit Irakului circa 3.800 de artefacte antice

03 Mai 2018   •   11:02
Statele Unite au restituit Irakului circa 3.800 de artefacte antice

Autorităţile americane au restituit oficial guvernului irakian circa 3.800 de obiecte aparţinând civilizaţiei mesopotamiene importate ilegal în Statele Unite de Hobby Lobby, un lanţ de magazine de decoraţiuni. Printre artefacte se numara plăcuţe inscripţionate cu scrierea cuneiformă şi sigilii cilindrice, provenind în special din oraşul mesopotamian Irisagrig şi datând dintr-o perioadă cuprinsă între 2.100 şi 1600 î.Hr.

 

Potrivit Serviciului vamal al SUA, conţinutul plăcuţelor este în mare măsură legal şi administrativ, însă există şi o colecţie importantă cu tematică religioasă. Toate obiectele au fost înmânate ambasadorului irakian în Statele Unite, Fareed Yasseen. "Sunt obiecte de o mare importanta pentru noi şi trebuie readuse în Irak, la proprietarul lor de drept", a spus acesta.

Irakul este "unul dintre leagănele civilizaţiei", a subliniat procurorul federal din Brooklyn, Richard Donoghue. "Suntem mândri că am jucat un rol în scoaterea acestor artefacte de pe piaţa neagră a antichităţilor", a adăugat el. În iulie 2017, lanţul Hobby Lobby, cu sediul în Oklahoma a acceptat să restituie circa 5.000 de obiecte mesopotamiene aduse ilegal şi să plătească o amendă de 3 milioane de de dolari.

Preşedintele şi fondatorul Hobby Lobby, David Green, care şi-a creat propriul muzeu, ar fi început să colecteze manuscrise şi artefacte antice începând din 2009. În iulie 2010, acesta a călătorit în Emiratele Arabe pentru a vedea un număr mare de plăcuţe inscripţionate în scrierea cuneiformă şi alte antichităţi scoase la vânzare.

Deşi avertizat de posibilitatea ca o parte dintre aceste artefacte să provină din Irak, lanţul Hobby Lobby a semnat un acord de achiziţionare a 5.500 de obiecte, pentru suma de 1,6 milioane de dolari. Obiectele au sosit în mai multe livrări, cu etichete false, pe care se indica că este vorba de plăci ceramice sau eşantioane de dale de argilă din Turcia sau Israel, nu din Irak.

AGERPRES

×