x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Statele Unite avertizează: Putin are în vizor și alte țări în afara Ucrainei!

Statele Unite avertizează: Putin are în vizor și alte țări în afara Ucrainei!

de Şerban Mihăilă    |    25 Feb 2022   •   08:57
Statele Unite avertizează: Putin are în vizor și alte țări în afara Ucrainei!

Secretarul de stat american, Antony Blinken, a declarat că este evident că președintele rus, Vladimir Putin, are obiective dincolo de Ucraina și este posibil liderul de la Kremlin să aibă în vizor și alte țări.

„Când președintele Biden s-a adresat astăzi națiunii, el a spus că Putin vrea o nouă Uniune Sovietică. Există informații care să sugereze că președintele Putin va avansa dincolo de Ucraina?”, a fost întrebarea pusă, ieri seară, de „CBS Evening News”, lui Antony Blinken.

„Nu este nevoie de informații pentru a vă spune că asta este exact ceea ce vrea președintele Putin”, a răspuns fără să ezite șeful diplomației americane. „El a spus clar că ar dori să reconstituie imperiul sovietic. Pe scurt, el ar vrea să reinstaureze o sferă de influență în jurul țărilor vecine care au făcut parte cândva din blocul sovietic. Și, în scurt timp, ar vrea să se asigure că toate aceste țări sunt cumva neutre.”, a adăugat Blinken.

Liderul de la Kremlin s-ar confrunta însă cu o rezistență imensă din partea NATO, dacă ar încerca să facă acest lucru, a avertizat Blinken.

„Când vine vorba despre o amenințare dincolo de granițele Ucrainei, există ceva foarte puternic care îi stă în cale!”, a adăugat Blinken. „Este vorba despre articolul 5 al NATO - un atac asupra unuia este un atac asupra tuturor. Este exact motivul pentru care am întărit flancul estic al NATO!”, a precizat secretarul de Stat american.

Administrația Biden este categorică în privința faptului că nu va trimite trupe americane în Ucraina, stat care nu face parte din NATO, deși a desfășurat trupe în țările vecine, membre ale blocului militar transatlantic. În schimb, secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, a ordonat, ieri, trimiterea a încă 7.000 de militari americani în Europa, pentru a permite consolidarea apărării ţărilor de pe flancul estic al NATO, inclusiv a României.

Conflict accidental în statele din NATO

Întrebat ce face SUA pentru a reduce riscul unei escaladări accidentale între trupele americane din țările învecinate și forțele rusești, Blinken a declarat că administrația Biden dorește să aibă „o comunicare cu Rusia la nivel militar pentru a face foarte clar ce riscă dacă calculează greșit”.

Înainte de a lansat invazia asupra Ucrainei, Putin a avertizat că țările care îi stau în cale se vor confrunta cu consecințe grave, nemaivăzute în istorie, provocând la nivel international îngrijorarea că ar fi vorba despre o amenințare cu un atac nuclear.

„Nu pot intra în mintea lui și pentru a ști exact ce vrea să spună prin asta”, a declarat Blinken. „Ne-am pregătit pentru orice scenariu pe care va alege să îl urmeze!”, a mai precizat el.

Blinken a afirmat, de asemenea, că președintele ucrainean Volodimir Zelenski se află încă în Ucraina.

„Suntem îngrijorați pentru siguranța tuturor prietenilor noștri din Ucraina, a oficialilor guvernamentali și a altora”, a declarat Blinken.

×
Subiecte în articol: ucraina