x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Statele Unite, menţionate pentru prima dată printre ameninţările la adresa securităţii Rusiei

Statele Unite, menţionate pentru prima dată printre ameninţările la adresa securităţii Rusiei

02 Ian 2016   •   18:30
Statele Unite, menţionate pentru prima dată printre ameninţările la adresa securităţii Rusiei

SUA sunt menţionate printre ameninţările la adresa securităţii naţionale a Rusiei pentru prima dată într-un document semnat de preşedintele Vladimir Putin, un semn al deteriorării relaţiilor dintre cele două ţări în ultimii ani, transmite sâmbătă Reuters.

Documentul, intitulat "Despre Strategia de Securitate Naţională a Federaţiei Ruse", a fost semnat de liderul de la Kremlin în ajunul Anului Nou şi înlocuieşte versiunea din 2009, susţinută de preşedintele de la acea vreme, Dmitri Medvedev, actualul prim-ministru, în care nu erau menţionate nici SUA şi nici NATO.

Documentul apreciază că Rusia a reuşit să-şi sporească rolul în soluţionarea problemelor globale şi a conflictelor internaţionale. Acest rol sporit a provocat o reacţie din partea Occidentului, se arată în document. "Întărirea Rusiei se produce pe fundalul unor noi ameninţări la adresa securităţii naţionale, care au o natură complexă şi interdependentă", se adaugă în document. Faptul de a avea o politică independentă, "atât pe plan internaţional, cât şi intern", a provocat "o replică din partea SUA şi a aliaţilor lor, care se străduiesc să-şi păstreze dominaţia pe scena internaţională". Aceasta, în schimb, riscă să ducă la "presiuni politice, economice, militare şi informaţionale" asupra Rusiei, se mai scrie în document.

În noua strategie a Rusiei se menţionează că Statele Unite şi Uniunea Europeană au sprijinit "o lovitură de stat anticonstituţională în Ucraina", care a dus la o divizare profundă a societăţii ucrainene şi la conflict armat. Totodată, şi extinderea NATO este calificată drept o ameninţare la adresa securităţii naţionale a Rusiei, iar în document se atrage atenţia că SUA şi-au extins reţeaua de laboratoare biologice ale armatei în vecinătatea Rusiei.

Documentul, care serveşte drept reper pentru elaborarea de către diversele organisme ale statului a strategiei privind securitatea naţională, nu menţionează Siria, cu toate că, la 30 septembrie, Rusia a început să efectueze raiduri aeriene în această ţară, vizându-i cu precădere pe rebelii antiguvernamentali, care se opun regimului lui Bashar al-Assad, aliat al Rusiei.

×
Subiecte în articol: Rusia Vladimir Putin