SUA sunt menţionate printre ameninţările la adresa securităţii naţionale a Rusiei pentru prima dată într-un document semnat de preşedintele Vladimir Putin, un semn al deteriorării relaţiilor dintre cele două ţări în ultimii ani, transmite sâmbătă Reuters.
Documentul, intitulat "Despre Strategia de Securitate Naţională a Federaţiei Ruse", a fost semnat de liderul de la Kremlin în ajunul Anului Nou şi înlocuieşte versiunea din 2009, susţinută de preşedintele de la acea vreme, Dmitri Medvedev, actualul prim-ministru, în care nu erau menţionate nici SUA şi nici NATO.
Documentul apreciază că Rusia a reuşit să-şi sporească rolul în soluţionarea problemelor globale şi a conflictelor internaţionale. Acest rol sporit a provocat o reacţie din partea Occidentului, se arată în document. "Întărirea Rusiei se produce pe fundalul unor noi ameninţări la adresa securităţii naţionale, care au o natură complexă şi interdependentă", se adaugă în document. Faptul de a avea o politică independentă, "atât pe plan internaţional, cât şi intern", a provocat "o replică din partea SUA şi a aliaţilor lor, care se străduiesc să-şi păstreze dominaţia pe scena internaţională". Aceasta, în schimb, riscă să ducă la "presiuni politice, economice, militare şi informaţionale" asupra Rusiei, se mai scrie în document.
În noua strategie a Rusiei se menţionează că Statele Unite şi Uniunea Europeană au sprijinit "o lovitură de stat anticonstituţională în Ucraina", care a dus la o divizare profundă a societăţii ucrainene şi la conflict armat. Totodată, şi extinderea NATO este calificată drept o ameninţare la adresa securităţii naţionale a Rusiei, iar în document se atrage atenţia că SUA şi-au extins reţeaua de laboratoare biologice ale armatei în vecinătatea Rusiei.
Documentul, care serveşte drept reper pentru elaborarea de către diversele organisme ale statului a strategiei privind securitatea naţională, nu menţionează Siria, cu toate că, la 30 septembrie, Rusia a început să efectueze raiduri aeriene în această ţară, vizându-i cu precădere pe rebelii antiguvernamentali, care se opun regimului lui Bashar al-Assad, aliat al Rusiei.