x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Statele Unite și aliații lor pregătesc un guvern ucrainean în exil și o insurgență lungă

Statele Unite și aliații lor pregătesc un guvern ucrainean în exil și o insurgență lungă

de Şerban Mihăilă    |    06 Mar 2022   •   16:36
Statele Unite și aliații lor pregătesc un guvern ucrainean în exil și o insurgență lungă
Sursa foto: Agerpres

​​​​​​​Forțele ucrainene au organizat o defensivă neașteptat de puternică împotriva trupelor invadatoare rusești, care au fost afectate, în același timp, de rezistența eroică a populației, de numeroase probleme logistice și de un moral scăzut. Războiul de abia a început însă, iar oficiali de la Washington și din capitalele europene anticipează că armata rusă va trece peste pierderile de până acum și poate invada întreaga țară. În aceste condiții, Occidentul pregătește terenul pentru o insurgență lungă și sângeroasă contra ocupanților ruși, condusă de un guvern ucrainean aflat în exil.

Modalitățile prin care țările vestice ar sprijini o rezistență ucraineană încep să prindă contur. Oficialii occidentali au evitat să discute planuri detaliate, deoarece acestea au ca premisă o victorie militară rusă, care, deși probabilă, nu s-a produs încă, dezvăluie ziarul american „The Washington Post”.

Ca un prim pas, aliații Ucrainei se gândesc în prezent cum să contribuie la înființarea și susținerea unui guvern în exil, care ar putea conduce operațiuni de gherilă împotriva ocupanților ruși, susțin mai mulți oficiali americani și europeni, citați de prestigioasa publicație de peste Ocean.

Armele furnizate de SUA armatei ucrainene, care continuă să intre în țară, ar fi cruciale pentru succesul unei mișcări de insurgență, au mai precizat oficialii, sub acoperire anonimatului.

De altfel, administrația Biden a cerut Congresului - cuprins de un rar spirit bipartizan pentru apărarea Ucrainei - să adopte un pachet de ajutor umanitar și militar de 10 miliarde de dolari, ce include fonduri în vederea refacerii stocurilor de arme care au fost deja trimise.

Volodimir Zelenski, centrul rezistenței

În cazul în care SUA și aliații lor vor decide să sprijine o astfel de insurgență, președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, ar fi forța centrală a mișcării de rezistență, au declarat oficialii citați. Devenit simbolul luptei împotriva agresiunii rusești, Zelenski ar menține moralul și i-ar mobiliza pe ucrainenii aflați sub ocupația Rusiei să reziste inamicului lor puternic și bine înarmat, au adăugat aceleași surse.

Perspectiva unei posibile căderi a Kievului în mâinile Moscovei a generat o avalanșă de planuri la Departamentul de Stat, la Pentagon și în rândul altor agenții americane, care evaluează ce este de făcut în cazul în care administrația Zelenski ar fi nevoită să fugă din capitală sau din țară.

Guvern în exil

„Facem acum planuri de contingență pentru orice posibilitate”, inclusiv un scenariu în care Zelenski stabilește un guvern în exil în Polonia, a declarat un oficial al administrației americane, care, la fel ca și alții, a vorbit sub protecția anonimatului pentru „The Washington Post”, din cauza sensibilității acestui subiect.

Zelenski, care s-a autointitulat „ținta nr. 1” a Rusiei, rămâne deocamdată la Kiev și și-a asigurat conaționalii că nu va pleca. El a purtat discuții cu oficiali americani pentru a stabili dacă ar trebui să se mute spre vest, într-o locație mai sigură, cum ar fi orașul Lvov, mai aproape de granița cu Polonia.

Serviciile de securitate ale lui Zelenski au deja un plan stabilit pentru a-l muta rapid pe acesta și pe membrii administrației sale, a dezvăluit, pe de altă parte, un oficial ucrainean de rang înalt. „Până acum, el a refuzat să plece”, a adăugat sursa citată de publicația americană.

Din rațiuni de securitate, Mikhailo Podoliak, consilier al președintelui Zelenski, a refuzat să ofere detalii suplimentare în legătură cu planurile de urgență trasate de ucraineni pentru eventualitatea în care forțele rusești ocupă capitala.

 

Facem acum planuri de contingență pentru orice posibilitate, inclusiv un guvern în exil în Polonia”.

Oficial american

 

 

×
Subiecte în articol: Volodimir Zelenski Ucraina