x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Statutul Ierusalimului: Statele Unite, mai izolate ca oricând la ONU

Statutul Ierusalimului: Statele Unite, mai izolate ca oricând la ONU

09 Dec 2017   •   09:58
Statutul Ierusalimului: Statele Unite, mai izolate ca oricând la ONU

Decizi lui Donald Trump de a recunoaste unilateral Ierusalimul drept capitala a Israelului continua sa faca valuri pe plan mondial. Intrata printre ultimele pe lista celor care au criticat demersul Washingtonului, Organizatia Natiunilor Unite s-a declarat "extrem de îngrijorată de riscurile privind o escaladare violentă" a situaţiei, după anutul americanilor. Un subiect abordat in Consiliului de Securitate al ONU, unde SUA au apărut mai izolate ca niciodata.

 

Această decizie "nu este în concordanţă cu rezoluţiile Consiliului de Securitate", au subliniat la finalul reuniunii de urgenţă, convocata vineri la cererea a 8 dintre cei 15 ai Consiliului, ambasadorii Franţei, Marii Britanii, Italiei, Suediei şi Germaniei. Ea "nu favorizează perspectiva păcii în regiune", au adăugat diplomaţii, într-o declaraţie solemnă, fără a menţiona măsuri de retorsiune.

La sedinta, toţi partenerii SUA au criticat decizia lui Trump de o manieră mai mult sau mai puţin apăsată. La ONU, Statele Unite nu au nevoie de "predici" şi de "lecţii", a ripostat ambasadoarea americană, Nikki Haley, afirmând că au trecut vremurile cand Israelul nu era tratat in mod just in Organizaţie.

Statele Unite "rămân angajate în procesul de pace" în Orientul Mijlociu, a adăugat Haley, negând posibilitatea respingerii calităţii Washingtonului de mediator al acestui conflict. "Când va exista un acord de pace, acesta va fi semnat la Casa Albă", a asigurat oficialul american. "Înţeleg că, pentru partenerii SUA, schimbarea este dificilă", dar "acţiunile noastre vizează progresul cauzei păcii", a insistat Haley.

Prin noua lor decizie, Statele Unite "nu au luat poziţie cu privire la limite sau graniţe", iar "statu-quo-ul este menţinut în locurile sfinte", a evidenţiat diplomata americană, care a beneficiat de un singur susţinător, omologul său israelian.

"Ierusalimul va trebui să fie capitala celor două state, Israel şi Palestina. În absenţa acordului, nu recunoaştem nicio suveranitate asupra Ierusalimului", au raspuns cei cinci ambasadori europeni. "Uniunea Europeană nu va recunoaşte nicio modificare a liniilor din 1967, inclusiv referitoare la Ierusalim, în afara celor convenite între părţi", au mai susţinut diplomaţii.

×
Subiecte în articol: Ierusalim donald trump sua onu izolare