x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Stepan Bandera, erou în Ucraina, criminal în Polonia. Varșovia protestează din nou împotriva genocidului din Volânia

Stepan Bandera, erou în Ucraina, criminal în Polonia. Varșovia protestează din nou împotriva genocidului din Volânia

de Redacția Jurnalul    |    03 Ian 2023   •   16:50
Stepan Bandera, erou în Ucraina, criminal în Polonia. Varșovia protestează din nou împotriva genocidului din Volânia
Sursa foto: Hepta

Polonia protestează din nou împotriva omagierii liderului naționalist Stepan Banderea de către autoritățile de la Kiev, scrie EFE.

El este considerat un erou în țara sa, iar Rada Supremă a aniversat, duminică, 114 ani de la nașterea acestuia. Însă Varșovia îl consideră criminal deoarece Bandera a condus o mișcare naționalistă (OUN) în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, responsabilă de uciderea a circa 100.000 de etnici polonezi, în regiunea Volânia. 

''Pentru Polonia este inacceptabil să fie onorat Stepan Bandera, ideologul naţionaliştilor ucraineni care au asasinat zeci de mii de polonezi la Volânia'', a spus ministrul adjunct de Externe, Arkadiusz Mularczyk, care a subliniat că Polonia ajută Ucraina în războiul contra Rusiei dar ''temele istorice sunt un element foarte important'' al relaţiilor dintre cele două țări.

''Astăzi, prin atitudinea noastră, demonstrăm că sprijinim Ucraina. Iar Ucraina trebuie să respecte asta şi, desigur, aceste teme trebuie să se reflecte într-o anumită manieră în relaţiile polono-ucrainene'', a spus Mularczyk.

Totodată, premierul Poloniei, Mateusz Morawiecki, și-a manifestat indignarea față de această acțiune a Kievului, și a transmis un mesaj omologului său, Denis Şmîgal. El a mai precizat că propria sa familie are ''amintiri teribile față de genocidul în care, pest4e 100.000 de polonezi au fost omorâți de naţionaliştii ucraineni în zonele de graniţă, în al Doilea Război Mondial, şi vom lupta pentru a ţine mereu memoria lor vie''.
''Nu poate exista indulgenţă faţă de cei care nu doresc să admită acest teribil genocid şi propria responsabilitate'', a încheiat oficialul polonez. 

Totodată, în noiembrie 2022, executivul de la Varșovia a protestat față de numirea în funcția de adjunct al diplomației ucrainene a lui Andrii Melnik, care susţine public faptul că Bandera nu a fost responsabil de masacrul de la Volânia. Despre aceste afirmații, Ministerul de Externe de la Kiev a transmis doar că se delimitează de ele.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹


 

×
Subiecte în articol: Polonia ucraina stepan bandera