x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Ştia Rupert Murdoch de interceptările efectuate de redacţia News of the World?

Ştia Rupert Murdoch de interceptările efectuate de redacţia News of the World?

de Mediafax    |    06 Sep 2011   •   16:02

Doi fosti executivi ai News International (NI) au declarat in fata parlamentarilor britanici ca sunt siguri ca James Murdoch stia despre un anumit e-mail ce sugera ca interceptarea telefoanelor era o practica mult mai raspandita decat a admis compania initial, informeaza site-ul news.sky.com, citat de Mediafax.

Fostul editor al News of the World, Colin Myler, si fostul manager al departamentului juridic al publicatiei, Tom Crone, au aparut in fata Comisiei parlamentare de Cultura, Media si Sport. Parlamentarii i-au chestionat pe cei doi despre afirmatiile lui Murdoch, presedintele NI, care spunea in urma cu doua luni ca nu stia nimic despre e-mail-ul care sugera ca interceptarea telefoanelor era o practica foarte raspandita. Crone a recunoscut ca interceptarile telefonice reprezentau o practica raspandita, si nu o abatere comisa doar de Clive Goodman, un corespondent al News of the World. El a spus ca l-a informat, in 2008, pe Murdoch jr. despre e-mail-ul adresat lui Neville Thurlbeck, seful echipei de reporteri de la News of The World, intr-o sedinta de 15 minute, la care a luat parte si Myler.

Anterior, Daniel Cloke, fost director de resurse umane la News International, si Jon Chapman, fost sef al departamentului juridic la News International, au aparut in fata Comisiei de Cultura, Media si Sport si au fost nevoiti sa dea explicatii cu privire la un document scris de Goodman, care a fost inchis in urma scandalului interceptarilor telefonice. Goodman i-a trimis o scrisoare sefului departamentului de resurse umane, fiind nemultumit de faptul ca a fost dat afara de la News of The World si de faptul ca interceptarile telefonice reprezintau o practica raspandita in redactia ziarului. "Din cate stiu eu, nici un alt angajat nu a fost sanctionat disciplinar si in nici un caz concediat", se arata in scrisoarea lui Goodman.

Totusi, Jon Chapman le-a spus parlamentarilor ca, in timpul unei evaluari a e-mail-urilor interne, in 2007, nu a fost gasit nici un document care ar fi putut indica practici ilegale precum interceptarile telefonice.

In prezent, News Corporation si News International sunt in mijlocul unui scandal privind interceptari telefonice ilegale, care a inceput in Marea Britanie, dar se pare ca are ramificatii si in SUA. Potrivit politiei britanice, publicatia News of the World, detinuta de grupul media, ar fi interceptat convorbirile a circa 4.000 de oameni, intre care familiile unor adolescenti asasinati. Aceste dezvaluiri au ridicat intreaga clasa politica din Marea Britanie impotriva lui Rupert Murdoch. Inchiderea publicatiei News of the World (NOTW), cu o istorie de 168 de ani, in care a reusit sa ajunga printre cele mai populare titluri din Marea Britanie, nu a pus capat scandalului.

Cazul interceptarilor, care dateaza de la inceputul anilor 2000, a fost deja marcat de arestarea mai multor jurnalisti, retinerea unui corespondent la Casa Regala si a unui detectiv privat; precum si de mai multe demisii, intre care cea a lui Andy Coulson, directorul de comunicare al lui David Cameron, care a fost editor la NOTW. In ultimele saptamani, politia britanica a operat mai multe arestari, printre acestea numarandu-se Coulson, dar si Rebekah Brooks, fosta directoare a News International - divizia britanica a News Corp. - si fost redactor-sef al NOTW, insa cei mai multi au fost eliberati pe cautiune.

Se stie ca telefoanele a sute, chiar mii de personalitati - membri ai familiei regale, politicieni, vedete de cinema si sportive - au fost ascultate de jurnalisti.

Magnatul american Rupert Murdoch, in varsta de 80 de ani, a negat ca ar fi responsabilul ultim pentru interceptarile efectuate de cotidianul News of the World, care face parte din trustul sau, cu ocazia audierii sale in Comisia pentru Media din Parlamentul britanic.

×