x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Ştiri

Ştiri

de Mihaela Matachita    |    13 Dec 2008   •   00:00

Peste 1.000 de permise pentru români în Elveţia

Consiliul Federal elveţian a anunţat că cetăţenii din România şi Bulgaria au dreptul la 282 de permise de şedere pentru anul 2009 şi 1006 permise de şedere pe termen scurt, până la încheierea acordului privind libera circulaţie cu cele două ţări, potrivit unui comunicat official, a relatat Mediafax. Cote autonome de permise vor fi puse la dispoziţie în cadrul extinderii liberei circulaţii pentru cetăţenii români şi bulgari, până când această măsură intră în vigoare, cel mai târziu până la sfârşitul anului viitor.

BULGARII, AVERTIZAŢI DESPRE TRAFICUL ŞI FURTURILE DIN ROMÂNIA
Ministerul bulgar de Externe a lansat un avertisment referitor la călătoriile de sărbători în România, atrăgând atenţia asupra traficului intens şi furturilor din autoturisme, a relatat Sofia Echo în ediţia electronică, citat de Mediafax. “În timpul călătoriilor în România, nu lăsaţi în autoturisme documente de identitate, telefoane mobile sau alte obiecte de valoare. În ultimele luni s-au înregistrat multe cazuri de furt din vehicule”, avertizează Ministerul de Externe de la Sofia. “De asemenea, în România este de aşteptat ca traficul să fie intens. Recomandăm folosirea altor rute în afară de traseul clasic Bucureşti – Braşov ­ Sibiu ­ Deva ­ Arad”, subliniază Ministerul de Externe.

NOI CIOCNIRI ÎNTRE TINERI ŞI FORŢELE DE ORDINE LA ATENA
Tinerii au aruncat vineri cocteiluri Molotov şi diverse alte proiectile împotriva poliţiştilor, care au răspuns cu gaze lacrimogene, la Atena, relatează AFP. Circa 4.000 de persoane s-au reunit vineri, la prânz, în centrul Atenei, la şase zile de la moartea unui adolescent ucis de un poliţist, incident care a antrenat manifestaţii violente zilnice în Grecia. “Sângele curge şi cere răzbunare”, scandau manifestanţii care defilau în spatele unei banderole pe care scria “Statul asasin”. Valul de violenţe urbane, început sâmbătă, a provocat importante pagube magazinelor, băncilor şi clădirilor oficiale din Atena şi din marile oraşe, precum şI avarierea a numeroase automobile. Atena a cunoscut joi spre vineri prima noapte de calm relativ.

BOMBARDIERE RUSEŞTI DEASUPRA MĂRII NORDULUI
Mai multe bombardiere strategice ruseşti Tu-160 care se aflau deasupra Mării Nordului au fost escortate de avioane britanice Tornado şi norvegiene F-16, au anunţat forţele armate ruse, citate de agenţia Interfax, relatează AFP. Incidentul a avut loc în noaptea de joi spre vineri, în timp ce bombardierele ruseşti efectuau o patrulare de 13 ore deasupra Mării Nordului. Astfel de incidente au loc frecvent din 2007, iar reluarea, de către Rusia, a acestui tip de patrolări datează din perioada războiului rece.

LUPTĂ DE ORGOLII ÎNTRE BERLIN ŞI PARIS
Cotidianul conservator german Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) îl acuză pe preşedintele Franţei, Nicolas Sarkozy, că a încercat să îşi “asume” puterea la nivel european în defavoarea cancelarului Germaniei, Angela Merkel, relatează AFP. “Sarkozy a încercat să modifice echilibrele interne şi să formeze noi coaliţii”, scrie cotidianul german. “Cel mai frapant este că Parisul a încercat să se detaşeze de Berlin. Noul favorit al lui Sarkozy se numeşte Gordon Brown”, observă ziarul. “La Elysée se consideră fără ruşine că Sarkozy şi-a asumat, în defavoarea Angelei Merkel, rolul de lider european”, adaugă FAZ.

CARLA BRUNI-SARKOZY, SUPĂRATĂ PE SACOŞĂ
Un avocat al Carlei Bruni-Sarkozy a depus o plângere împotriva firmei de îmbrăcăminte Pardon, din insula Reunion, care a scos pe piaţă o sacoşă pe care este imprimată o fotografie cu nudul soţiei preşedintelui francez, a informat Le Parisien, citat de Mediafax. Avocatul Thierry Herzog şi reprezentantul acestuia în Reunion, Iqbal Akhoum, au declarat că lansarea "acestei sacoşe aduce atingere imaginii doamnei Bruni-Sarkozy, nu beneficiază de consimţământul ei şi are un scop pur publicitar şi comercial".
Avocaţii vor interzicerea vânzării acestui articol şi cer daune în valoare de 125.000 de euro, suma urmând a fi donată unei asocialţii de caritate.
Sacoşa este decorată cu imaginea Carlei Bruni, având la bază o celebră fotografie cu nudul acesteia, datând din 1992. Pe sacoşă, apare textul: “Bărbatul meu ar fi trebuit să mă cumpere de la Pardon”. Sacoşa este vândută cu trei euro şi este oferită cadou clienţilor care fac cumpărături de cel puţin cinci euro. Patronul firmei Pardon, Peter Mertes, a explicat folosirea fotografiei Carlei Bruni-Sarkozy prin faptul că aceasta este “o femeie publică”. Firma Pardon, specializată în pret-a-porter de vară şi tricouri cu mesaje imprimate, a stârnit multe scandaluri, logo-ul ei fiind un mic diavol.

SCHELETELE UNOR CAVALERI TEUTONI, IDENTIFICATE ÎN POLONIA
Scheletele a trei mari maeştri din Ordinul Cavalerilor Teutoni au fost descoperite în catedrala Kwidzyn, din nordul Poloniei, de o echipă de arheologi polonezi, a informat AFP. Este vorba de Werner von Orseln, mare maestru al ordinului între anii 1324-1330, de Ludolf Koenig (1342-1345) şi de Heinrich von Plauen (1410-1413). Scheletele, descoperite în mai 2007, într-o criptă de sub prezbiteriul catedralei din Kwidzyn (Marienwerder - în limba germană), erau acoperite de bucăţi de stofă, mătase şi fibule preţioase, sugerând faptul că era vorba de personalităţi de rang înalt, lucru confirmat de analizele ADN. Înfiinţat în 1190, în timpul celei de-a treia cruciade în Ţara Sfântă, Ordinul Cavalerilor Teutoni a fost chemat în ajutor de ducele Conrad de Mazovia, pentru a fi susţinut în lupta lui împotriva populaţiilor păgâne din Europa de Est. Ordinul s-a instalat în teritoriile cucerite, din Prusia şi Livonia, stabilindu-şi sediul la Malbork (Marienburg), în nordul Poloniei de azi. Înfiinţat în secolul al XVI-lea, Ordinul-stat al Prusiei teutonice a devenit ulterior Ducatul Prusiei, pentru a intra apoi, pe rând, în componentţa Regatului Prusiei, a Imperiului German şi a celui de-Al III-lea Reich, dispărând definitiv la izbucnirea celui de-Al Doilea Război Mondial.

×
Subiecte în articol: externe